"Baš me briga za Evropu"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se ne može desiti da kapitulira u Briselu.

Izvor: RTRS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je ukazao da stranci kroz priču o evropskom putu BiH hoće da je učine unitarnom zemljom.

"Ako mene teraš da biram između toga da ostane Republika Srpska i da idem u Evropu, ja biram Republiku Srpsku i baš me briga za Evropu", rekao je Dodik za TV Hepi.

On je najavio i da za tri dana ide u Brisel, te izrazio sumnju u ostvarljivost evropskih integracija i primetio da će se Evropska unija raspasti dok BiH stigne do njenog članstva.

Dodik je podsetio da EU daje članstvo samo državama koje imaju definisane granice, a sada se daje kandidatski status zemlji (Ukrajini) koja će u najmanju ruku popola biti podeljena, ako ništa drugo.

"A nama kažu, vi morate da ispunite standarde. A koje standarde?", rekao je Dodik i dodao da i Srbiju "satraše sa kriterijumima, vrednostima, poglavljima", te ocenio kako je "to sve izvrnuto".

Naveo je da Evropa bez kriterijuma uzima samo struju od Republike Srpske jer joj to nedostaje, a da za svu drugu robu postavlja izuzetno visoke kriterijume.

"Uvale nam 'Bolonju' pa nam upropaste naš obrazovni sistem, jer ako je ukinemo, onda oni kažu nema više kredita, podrške, a narod kaže – mi se ne razvijamo, nema investicija. Sve je to povezano", rekao je Dodik.

On je naveo da su mu za prebacivanje obrazovanja na nivo BiH nudili novac za izgradnju puta, ali kao kredit i da im je objasnio da "nije prostitutka" da ga plaćaju za usluge.

Dodik je podsetio da priča Kristijana Šmita o navodnom njegovom pozivu na rakiju potiče iz 2016. godine, te je Šmitu poručio da "neće piti rakiju sa njim", kao i da ga neće smatrati legalnim visokim predstavnikom čak ni da se 100 puta pozdravi sa njim.

Podsetio je i da je imenovano čak sedam predstavnika raznih zemalja za BiH koji primaju visoke plate i ni o čemu ne odlučuju, a najvažnije im je da se kaže da ne valja onaj ko pokaže karakter, kao što su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao ambasadorima da neće vladati Srbijom.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je za Zapad eksces i računali su da će je ukinuti u drugoj fazi posle Dejtona, ali da se "onda pojavio neki Dodik, koji je zaglavinjao i ne da", kao i da Srbi nemaju nikakav teritorijalni bosanski identitet jer imaju Republiku Srpsku.

On je potvrdio da su ga iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti i primetio da Republika Srpska nikad nije imala više prijatelja nego sad.

Dodik je rekao da nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su njegova najveća odbrana njegove komšije i naveo da živi na imanju na selu.

Upitan za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Dodik je naveo da Amerikanci ne odustaju od centralizacije BiH, te da od Sarajeva hoće da naprave glavni grad kome će se Srbi klanjati, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu