Ostavka, žaljenje, izvinjenje...: Ali, ostaju pri stavu

Nevladina organizacija Amnesti internešenal saopštila je danas da izražava žaljenje zbog svog izveštaja o stanju u Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/David Goldman
Tanjug/AP Photo/David Goldman

Ostavka zbog izveštaja Amnesti internešnela; Ostaju pri stavu

U izveštaju se, podsećamo, zamera ukrajinskim oružanim snagama da stavljaju civile u opasnost u sprovodjenju svoje taktike, ali je ponovo ; istakla svoje zaključke koji su izazvali gnev Kijeva.

"Amnesti internešenal duboko žali zbog bola i ljutnje koji je izazvalo naše saopštenje za štampu o borbenim taktikama ukrajinske vojske", saopštila je danas ta nevladina organzacija podsećajući da je njen prioritet da "pazi da civili budu zaštićeni".

Organizacija je u izveštaju objavljenom 4. avgusta navela da ukrajinska vojska ugrožava civile jer uspostavlja baze u naseljenim područjima.

Zbog izveštaja ostavku je dala šefica Amnestija u Ukrajini Oksana Pokalčuk, ocenjujući da je izveštaj nenamerno poslužio ruskoj propagandi.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je tu organizaciju da opravdava ruske napade na Ukrajinu dodajući da AI "prebacuje odgovornost sa agresora na žrtvu".

Amnesti je naveo da je u tom sukobu kao i u svakom drugom njegov prioritet da pazi da su zaštićeni civili, i da je to bio jedini cilj kada su objavili najnoviji izveštaj.

"Iako ostajemo u potpunosti pri našim zaključcima žalimo zbog bola koji je izveštaj izazvao", navela je ta nevladina organizacija.

Amnesti je u izveštaju urađenom posle istrage od četiri meseca, optužio ukrajinsku vojsku da uspostavlja vojne baze u školama i bolnicama i da izvodi napade iz naseljenih zona, što je, prema organizaciji, taktika koja krši medjunarodno humaitarno pravo.

"Ratni zakoni postoje delimično da bi se zaštitili civili i zbog toga Amnesti Internešenal poziva vlade da ih poštuju", dodaje se u saopštenju.

To ne znači, naglašva se, da Amnesti smatra ukrajinske snage odgovornim za kršenja koje su načinile ruske snage, ni da ukrajinska vojska ne treba da preduzme mere predostrožnosti drugde u zemlji.

"Ništa od onog što smo dokumentovali o delovanju ukrajinskih snaga ne opravdava ni na koji način kršenja koje su počinili Rusi", navodi organizacija.

"Rusija je jedina odgovorna za kršenja koja je počinila protiv ukrajinskih civila", dodaje Amnetsti navodeći da će prioritet uvek biti paziti da život i osnovna prava civila budu zaštićeni za vreme sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu