Britanija vraća ukradeno blago

Muzej u Londonu saopštio je danas da je pristao da vrati kolekciju beninskih bronzi ukradenih krajem 19. veka na teritoriji koja je sad Nigerija.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija EPA/EFE/TOLGA AKMEN
Ilustracija EPA/EFE/TOLGA AKMEN

Povraćaj de odigrava u vreme kada su kulturne institucije širom Velike Britanije pod pritiskom da vrate artefakte do kojih su došle za vreme kolonijalne ere.

Horniman muzej u jugoistočnom Londonu saopštio je da će prebaciti kolekciju od 72 predmeta nigerijskoj vladi.

Odluka je doneta posle zvaničnog zahteva nigerijske Nacionalne komisije za muzeje i spomenike upućenog ranije ove godine i posle konsultacija sa članovima zajednice, umetnicima i školskom decom u Nigeriji i Velikoj Britaniji, naveo je muzej.

"Vrlo su jasni dokazi da su ovi predmeti stečeni silom i spoljne konsultacije poduprle su naše mišljenje da je moralno i prikladno da se vrate Nigeriji", rekla je Iv Salomon (Eve), predsednica Upravnog saveta muzeja.

Kolekcija Horniman je mali deo od 3.000 do 5.000 artefakata ukradenih iz Kraljevine Benin 1987. kada su britanski vojnici napali i okupirali Grad Benin i Velika Britanija proširila svoj politički i trgovinski uticaj u Zapadnoj Africi.

Samo taj muzej ima više od 900 predmeta iz Benina, a Nacionalni muzeji Škotske imaju još 74. Drugi predmeti se nalaze u muzejima širom sveta.

Predmeti uključuju bareljefe, figure ljudi i životinja, i predmete kraljevske odore od bronze i mesinga koje su napravili umetnici iz kraljevskog dvora Benina. Opšti naziv beninske brozne se ponekad odnosi i na predmete od slonovače, korala, drveta i drugih materijala pored metalnih skulptura. Nigerija i Nemačka nedavno su potpisali sporazum o vraćanju stotina benininskih bronzi.

To je usledilo posle odluke francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) prošle godine da preda 26 komada poznatih kao Abomi blago, umetnička dela iz 19. veka iz kraljevine Dahomej, današnji Benin u Zapadnoj Africi. Ali britanske institucije su sporije odgovarale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu