Katastrofa: Traže se nestali, dva miliona bez struje VIDEO/ FOTO

Uragan Ijan pogodio je Floridu, praćen silovitim vetrom i obilnim padavinama.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Tanjug/Naples Fire Department via AP
Tanjug/Naples Fire Department via AP

Padavine su prouzrokovale katastrofalne poplave i nestanak struje širom te američke savezne države, prenosi AP.

Više od 2,5 miliona stanovnika Floride, na obalama Meksičkog zaliva, dobilo je naredbu ili upozorenje za evakuaciju, u trenutku kada se približavao uragan Ijan, koji pre toga pogodio Kubu

Ijan je praćen vetrom od 185 km/h stigao u sredu na kopno, na jugozapadu Floride, u 15:05 sati po lokalnom vremenu, u blizini Kajo Koste kao oluja 4. kategorije prema Nacionalnom centru za uragane (NHC).

"Uragan je prouzrokovao katastrofalne poplave", dodaje se u saopštenju NHC.

Tanjug/Joe Burbank/Orlando Sentinel via AP
Tanjug/Joe Burbank/Orlando Sentinel via AP

Ijan je u sredu pretvarao ulice u reke i rušio je drveće u jugozapadnoj Floridi, uz vetar koji je jačao do brzine od 241 km/h,tako da se na kopnu oluja kategorije 4, na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali, izjednačila sa petim najjačim uraganom, mereno brzinom vetra, koji je ikada pogodio SAD, navodi AP.

Guverner Floride Ron De Santis izjavio je u sredu uveče da je ovo verovatno "jedan od pet najrazornijih uragana koji su dosad pogodili Floridu".

U blizini putanje uragana, istočno od ostrva Ki Vesta u nevremenu je potonuo brod s kubanskim migrantima i obalska straža još traga za 20 ljudi, pošto je troje spasila, a četvoro je uspelo da dopliva do obale.

Tanjug/NOAA via AP
Tanjug/NOAA via AP

Zdravstveni zvaničnici su prijavili da je oštećen krov jedne bolničke jedinice intenzivne nege, a takođe je saopšteno da je došlo do isključenja struje za dva miliona korisnika većinom u blizini putanje uragana.

Policija je u obližnjem Fort Majersu primala pozive od ljudi zarobljenih u poplavljenim kućama ili od njihovih zabrinutih rođaka, a prema snimcima na društvenim mrežama neke četvrti ovog grada su zbog poplava izgledale poput jezera.

Ian je oslabio kasnije u sredu do kategorije 1 sa vetrom 144 km/h dok se kretao dalje kopnom, a danas se očekuju olujni udari na suprotnoj strani ove američke države, na severoistoku Floride.

Očekuju se i uraganski vetrovi širom centralne Floride uz verovatne velike poplave, saopštio je centar za uragane sa sedištem u Majamiju.

U SAD do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od posledica uragana Ijan, koji je prethodno pogodio Kubu, gde su dve osobe poginule, a celo ostrvo ostalo bez struje, nakon što je oborena elektroenergetska mreža u zemlji.

Guverneri američkih država Južne Karoline, Severne Karoline, Džordžije i Virdžinije preventivno su proglasili vanredno stanje.

Prognostičari su saopštili da će se Ijan nastaviti ka tim državama kao tropska oluja, koja će verovatno doneti više poplavnih kiša tokom vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu