Predsednik Nikaragve: "Katolička crkva je savršena tiranija"

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega nazvao je Katoličku crkvu "savršenom diktaturom i tiranijom“ nakon što je papa rekao da "postoji dijalog" sa Managvom.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI
EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

"Ko bira pastore? Ko bira kardinale? Ko bira papu? (...) to je savršena diktatura, savršena tiranija!", uzviknuo je Ortega u govoru povodom 43. godišnjice Fondacije nikaragvanske policije.

Papa Franja je 15. septembra naglasio da "dijalog nikada ne sme da se završi" sa Nikaragvom, gde rastu tenzije između države i Katoličke crkve.

"Postoji dijalog. Razgovarali smo sa vladom. To ne znači da odobravamo sve što vlada radi. Ili da sve kritikujemo", rekao je papa rođen u Argentini.

Nikaragva je u martu proterala ambasadora Svete stolice. U avgustu je mons. Rolando Alvarez, kritičar režima, uhapšen je i "stavljen u kućni pritvor", saopštila je policija optužujući biskupa za "destabilizaciju i provokaciju".

Odbivši papinu pruženu ruku, predsednik Ortega je oštro napao Katoličku crkvu.

"S poštovanjem bih rekao Njegovoj svetosti papi i katoličkim vlastima – ja sam katolik – da me ne predstavljaju kao hrišćanina", rekao je on, misleći na "užasnu istoriju“ Crkve i beskrajnu inkviziciju i zlostavljanje dece starosedelaca u Kanada.

Slušamo kako pričaju o demokratiji“, rekao je podrugljivo, preporučivši da sve crkvene ljude – od sveštenika do kardinala i pape – biraju vernici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu