Srbija predala, čeka se odgovor u oktobru

Set pravosudnih zakona Srbija je dostavila Venecijanskoj komisije i očekujemo da će u oktobru oni zauzeti mišljenje, poručila je ministarka pravde Maja Popović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/ New Africa
Foto: Shutterstock/ New Africa

Za Politiku Popović je rekla da će posle razmatranja svih predloga, primedbi i sugestija, kao i eventualnih preporuka Venecijanske komisije, usklađeni tekstovi pravosudnih zakona biti na javnoj raspravi.

Radne grupe formirane od Ministarstva u skladu sa Ustavnim zakonom za sprovođenje akta o promeni Ustava, pripremile su radne tekstova Zakona o sudijama, Zakona o uređenju sudova, Zakona o Visokom savetu sudstva, Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva.

Ti tekstovi su dostupni javnosti na internet stranici Ministarstva pravde.

"Ministarstvo, vodeći računa o otvorenosti procesa, sprovodi predstavljanje radnih tekstova i sveobuhvatnu javnu diskusiju o predloženim rešenjima širom Srbije", rekla je ministarka pravde.

Popović je navela da su takvi skupovi održani u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu, na Zlatiboru, te na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa i ostalih NVO.

Ministarstvo je otvorilo i posebnu mejl adresu preko koje osobe i udruženja mogu da dostave primedbe, predloge i sugestije.

"Ovim putem ih pozivam da to i učine", poručila je ministarka.

Ona navodi da će sve predloge Ministarstvo razmotriti te da će javnost obavestiti o razlozima koji ih čine prihvatljivim ili ne.

"Sve ćemo detaljno razmotriti i svaki dobar predloge biće implementiran u tekstove zakona", poručila je Popović.

Ministarka pravde je ponovila da je cilj donošenja pravosudnih zakona jačanje nezavisnosti sudije i samostalnosti javnih tužilaca.

"Na taj način biće ojačana vladavina prava i povećana pravna sigurnost čime će građani Srbije efikasnije ostvariti zaštitu svojih prava", zaključila je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu