Duma ratifikovala sporazume o pripajanju Rusiji: Ovo je tekst dokumenta

Državna duma je ratifikovala sporazume o ulasku Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije.

Izvor: B92
Podeli

Granice DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti, povezane sa teritorijom stranih država, državne su granice Rusije, navodi se u sporazumima o prijemu četiri regiona u sastav Rusije i formiranju novih subjekata.

Dokumente su 30. septembra potpisali u Kremlju predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri regiona.

U sporazumima se, između ostalog, navodi:

- Do 1. januara 2026. godine u sva četiri nova subjekta biće na snazi prelazni period za rešavanje pitanja vojne obaveze i služenja vojnog roka.

- Takođe, do tada treba da budu rešena pitanja integracije novih regiona u ekonomski, finansijski, kreditni i pravni sistem Rusije, kao i u sistem organa vlasti.

- Rusko zakonodavstvo i drugi normativni pravni akti stupaju na snagu u novim regionima od dana njihovog prijema u sastav Rusije.

- Normativni pravni akti Hersonske i Zaporoške oblasti se ne primenjuju ako su u suprotnosti sa Ustavom Rusije.

- Istovremeno, normativni pravni akti DNR i LNR važe do kraja prelaznog perioda ili usvajanja odgovarajućeg pravnog akta Rusije.

- Vlade DNR i LNR nastaviće rad do formiranja novih administracija vršilaca dužnosti šefova republika.

- Vlade Hersonske i Zaporoške oblasti treba da formiraju administracije vršilaca dužnosti gubernatora u skladu sa ruskim zakonom.

Sporazumi se privremeno primenjuju od datuma potpisivanja, a stupaju na snagu od datuma ratifikacije. Ratifikacija je obavljena nakon ceremonije prošlog petka u Kremlju na kojoj su predsednik Vladimir Putin i lideri republika Donbasa i proruski administratori Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali sporazume o prijemu regiona u sastav Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu