Poruka za Kinu: Ne može...

Kanbera -- Premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare izjavio je danas da neće „ugroziti svoju zemlju“ dozvoljavajući Kini da uspostavi pomorsku bazu u južnom Pacifiku.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, daboost
Foto: Depositphotos, daboost

Sogavare je to rekao u Kanberi, tokom prve posete glavnom gradu Australije otkako je Laburistička partija australijskog premijera Entonija Albanezea došla na vlast na izborima u maju.

"Premijeru Albaneze, još jednom ponavljam da Solomonova Ostrva nikada neće biti korišćena za strane vojne objekte ili institucije stranih država jer to nije u interesu naše države i naroda", poručio je Sogavare australijskom premijeru u prisustvu novinara pred početak sastanka. Dva premijera su u zajedničkoj izjavi nakon sastanka "ponovo potvrdili međusobne bezbednosne obaveze i primaran pristup pacifičke porodice regionalnom miru i bezbednosti", navodi se u saopštenju. Bilateralni bezbednosni sporazum između Kine i Solomonovih Ostrva koji je potpisan početkom ove godine, izazvao je zabrinutost SAD i saveznika zbog mogućeg uspostavljanja kineske pomorske baze u južnom Pacifiku. Kina negira da traži vojno uporište na Solomonskim Ostrvima. Australija želi da se Solomonova Ostrva u podržavanju njenih bezbednosnih potreba obraćaju susedima, a ne Kini, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu