"Skandalozno"; Teška optužba na račun Francuske: Zašto finansirate Putinovu ratnu mašinu?

Francuska je optužena da je nastavila da finansira Putinove ratne napore uvozom nuklearnog goriva iz Rusije, piše britanski "The Telegraph".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Juče je uticajna međunarodna organizacija "Grinpis" praksu ne samo Francuske, već i drugih evropskih zemalja da nastave da kupuju uranijum od Rusije za potrebe svojih nuklearnih centrala, nazvala – skandaloznom.

Aktivisti Grinpisa su pre nekoliko dana snimili dolazak buradi punih "sirovog" i obogaćenog uranijuma u ​​Denkerku, luci na severu Francuske.

Međutim, novinari "The Telegrapha" naglašavaju da je uvoz uranijuma, odnosno nuklearnog goriva, iz Rusije i dalje potpuno legalan, jer Brisel još nije zabranio trgovinu uranijumom između Rusije i zemalja članica Evropske unije.

Dok se Unija odvikavala od ruske nafte i gasa od početka rata u Ukrajini, evropski nuklearni sektor još uvek u velikoj meri zavisi od Rusije. Svake godine zemlje EU uvoze ruski uranijum u vrednosti većoj od 200 miliona evra.

Ko traži zabranu?

Dok Nemačka traži potpunu zabranu uvoza uranijuma iz Rusije, Mađarska i neke druge istočnoevropske zemlje zavise od uvoza nuklearnog goriva, što znači da je nerealno očekivati jednoglasnu odluku o zabrani uvoza ruskog uranijuma u nivou svih 27 članica EU.

"Guranje nuklearne trgovine sa Rusijom dok besni rat u Ukrajini je skandalozno. Takvo 'business as usual' ponašanje je skandalozno", tvrdi Polin Bojer iz francuskog ogranka Grinpisa.

On poziva francusku vladu da preko svojih državnih kompanija koje se bave trgovinom i proizvodnjom nuklearnog goriva – EDF i Oran – prekine sve komercijalne veze sa ruskom nuklearnom industrijom, a posebno sa ruskom državnom kompanijom Rosat, koja, kažu, direktno upravlja predsednik Vladimir Putin. Rosatom takođe upravlja civilnim nuklearnim programima, ali je takođe zadužen za "održavanje" ruskog arsenala nuklearnog naoružanja. Ta kompanija trenutno upravlja Zaporoškom nuklearnom elektranom u okupiranom delu Ukrajine.

Nakon što su ruske snage granatirale elektranu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u avgustu pozvao da se trgovina uranijumom doda na listu sankcija Evropske unije.

Nakon toga, Francuska je u oktobru objavila da će EDF i Orano prestati da izvoze prerađen (obogaćeni) uranijum u Rusiju. Međutim, Grinpis tvrdi da je ovaj ugovor samo privremeno suspendovan, ali ne i raskinut.

"Ovo je samo vidljivi deo ledenog brega, jer se uvoz ruskog uranijuma nastavlja nesmetano", kažu oni.

Imaju čak 56 reaktora

Framatome, filijala EDF-a koja snabdeva nuklearne elektrane gorivom, potvrdila je da je pošiljka iz Denkerka zaista sadržala materijal za proizvodnju nuklearnog goriva namenjenog "kupcima, a posebno nuklearnoj floti francuske mornarice".

EDF tvrdi da je režim sankcija usmeren protiv Rusije u potpunosti poštovan u ovom dogovoru. Iz kompanije Orano su rekli da nisu povezani sa ovakvim isporukama i da "od početka rata nisu potpisali nijedan novi ugovor o kupovini ili prodaji nuklearnog materijala".

Francuski proizvođač je u oktobru rekao da razmatra povećanje kapaciteta za obogaćivanje uranijuma, odnosno proizvodnju nuklearnog goriva, za skoro 50 odsto kako bi smanjio zavisnost od uvoza iz Rusije. Iako je veliki izvoznik električne energije zbog svojih 56 nuklearnih reaktora, Francuska trenutno doživljava nuklearnu krizu zbog činjenice da polovina njenih elektrana trenutno ne radi zbog redovnog održavanja ili nekih drugih problema.

To je navelo francusku vladu da napravi plan za vanredne situacije, ukoliko dođe do problema sa nestašicom struje. Plan uključuje opštu uštedu energije, pa čak i zatvaranje škola radi uštede električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu