Stanje nakon razmene zatvorenika - žalosno

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da razmena Rusa Viktora Buta i Amerikanke Britni Grajner ne znači i korak u pravcu izlaska iz krize Rusije i SAD.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je dodao da su se pregovori Rusije i SAD ticali isključivo teme razmene zatvorenika i naglasio da odnosi Moskve i Vašingtona, kao i pre, ostaju u žalosnom stanju.

Prema njegovim rečima, razmenom dvoje zatvorenika bavile su se specijalne službe SAD i Rusije.

"Apsolutno nema nikakvih mogućnosti da se nešto otkrije. Ovim su se bavile specijalne službe dve zemlje. Najvažnije je to što se državljanin Rusije koji je potpuno nezakonito proveo 14 godina, faktički, u američkom zatvoru - vratio u otadžbinu“, istakao je Peskov u intervjuu za "Izvestija".

Portparol je dodao da lekari još uvek utvrđuju zdravstveno stanje Viktora Buta i poželeo mu brz oporavak.

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je 08.12. na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog "namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu". But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.

Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 637 idi na stranu