"Pojavi se snimak, mobilišu ih na surov način"

Budimpešta -- Zakarpatske Mađare "na surov način" mobilišu u ukrajinsku vojsku, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

"Uz Ukrajince, ginu i Mađari... Jer u ukrajinsku vojsku mobilišu i Mađare koji žive u Zakarpatju. Poslednjih dana su se pojavili snimci kako se to ponekad surovo dešava", rekao je on.

Ministar je naglasio da mnogi mobilisani na kraju i ginu. Prema njegovim rečima, to je još jedan razlog zašto Budimpešta insistira na potrebi da se otpočnu mirovni pregovori.

Mađarski mediji ranije su pisali da se u Zakarpatju sprovodi najveća mobilizacija od početka sukoba.

To se dešava zbog velikih gubitaka Zakarpatske 128. brdske jurišne brigade kod Soledara.

List "Metropol" je, konkretno, objavio da su se na nekoliko stotina metara od granice sa Mađarskom u hladnjačama nedeljama nalazila tela ukrajinskih vojnika, o čijoj smrti nisu obaveštavali njihove porodice.

Sa druge strane, list "Ripost" objasnio je da Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) zabranjuje rođacima poginulih zakarpatskih Mađara da ih traže na društvenim mrežama i govore o njihovoj smrti.

Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je ukrajinska komanda dobila zadatak da formira rezerve u vojsci.

Vrhovna rada je, na predlog Zelenskog, produžila period ratnog stanja i opšte mobilizacije u Ukrajini za 90 dana – do 19. februara ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu