Nemci priznali: Rusija nije kriva?

Nemačka nema dokaza o umešanosti Rusije u eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Shutterstok/canadastock
Foto: Shutterstok/canadastock

To je izjavio je generalni tužilac nemačke Piter Frank za nedeljnik "Velt am Sontag".

Po njegovim rečima, pomoću dva istraživačka plovila uzeti su uzorci vode, zemljišta, kao i delovi cevovoda sa mesta gde su se dogodile eksplozije. Međutim, kako je rekao, dobijene informacije ne ukazuju na vezu sa Rusijom.

"To se trenutno ne može dokazati, istraga se nastavlja. Trenutno sve analiziramo na sudsko-medicinskom veštačenju. Ali ono što mogu da kažem jeste da još nije potvrđena sumnja da je reč o stranoj akciji sabotaže", kazao je Frank.

Šolc je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da će Berlin izneti svoje pretpostavke o odgovornima za eksplozije na gasovodima "Severni tok" i "Severni tok 2" kada budu postojali dokazi, te da neće spekulisati na tu temu.

Nakon toga je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se na osnovu reči nemačkog kancelara Olafa Šolca stiče utisak da Berlin ima šta da krije.

Teroristički napadi na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na "Severnom toku" i "Severnom toku 2" dogodili su se 26. septembra. Operator "Severnog toka", kompanija "Nord strim AG" saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu