"Isporuke oružja sa osiromašenim uranijumom pokazuju koliko je Zapad bio licemeran"

Isporuke oružja sa osiromašenim uranijumom Ukrajini pokazuju koliko je Zapad bio licemeran, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Kancelariji UN u Ženevi.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP
Foto: Tanjug/Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

To pitanje zahteva najpažljivije razmatranje svuda gde se raspravlja o humanitarnim problemima i kontroli naoružanja, uključujući Konferenciju o razoružanju, rekao je Genadij Gatilov.

Prema njegovoj oceni, nepromišljen stav Vašingtona i Londona, proizašao je iz činjenice da ove zemlje nikada nisu dozvolile korišćenje granata ovog tipa u svojim jurisdikcijama, već isključivo u vojnim agresijama na zemlje koje se nalaze stotinama ili čak hiljadama kilometara od njihovih granica.

Ljudi u oblastima gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom izloženi su značajnom riziku da dobiju rak ili da imaju decu rođenu sa defektima, rekao je ruski izaslanik.

Vašington i London smatraju da mogu dugoročno da ignorišu posledice korišćenja takvog oružja u dalekim zemljama i regionima, rekao je Gatilov i podsetio na Srbiju, Irak i Persijski zaliv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu