Pala odluka: Nemačka uvodi "Šansen karte"; Bodovi ili "niks šansen"

Berlin -- Nemačka uvela nova pravila za useljavanje u tu zemlju, piše Večernji list, navodeći da se za preselenje u Nemačku skupljaju bodovi u "Chancenkarte".

Izvor: T portal
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/gustavofrazao
Ilustracija: Depositphotos/gustavofrazao

Naime, kako se naovodi u tu najpoželjniju zemlju EU neće moći tako lako da se useljava ko god hoće i kad hoće, jer će Nemci sistemom bodovanja pre svega olakšavati dolazak useljenika koje oni više preferiraju i s kojima će zadržati status ekonomske sile.

Nemačka se sa 84,3 miliona stanovnika, među kojima je više od pet miliona stranaca iz EU, a 8,3 miliona dolazi iz zemalja van EU, sa uvođenjem bodovnog sistema useljavanje po uzoru na Kanadu odlučila na tzv. selektivnu imigracionu politiku – pre svega zbog privlačenja mladih i stručnih radnika.

Novi zakon koji je odobrila koaliciona vlada predviđa uvođenje tzv. "Chancenkarte" kojom bi kandidat za useljavanje sakupljao bodove uz kriterijume poput obrazovanja, poznavanja jezika, starosne dobi, radnog iskustva i toga da li ima neke veze s Nemačkom.

Za useljavanje u Nemačku ubuduće će biti potrebno da se sakupi najmanje šest bodova, pri čemu dobro poznavanje nemačkog jezika, na primer, donosi tri boda, starost ispod 35 godina dva, a za stručnost se može dobiti četiri boda.

Takva imigraciona politika, međutim, za stručnjake koji se bave migracijama nije novina jer su zemlje u koje hrle imigranti i pre diktirale pravila koga žele da prime na svoju teritoriju, samo se sada Nemačka i eksplicitno odlučila za takvu politiku, navodi hrvatski T portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu