Iz Rusije kažu: Srpska vojska neće preći granicu

Srpska vojska neće preći administrativnu granicu KiM, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne želi da se konfrontira sa NATO-om, kaže ruska analitičarka.

Izvor: RT.rs
Podeli
Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic
Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Jelena Guskova, član Ruske akademije nauka (RAN) i glavni saradnik sektora RAN-a za pitanja savremene istorije zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope kazala je za "Rasija sivodnja" da Vojska Srbije ne može da pređe granicu, bez obzira na to kakvu komandu dobije.

"Zato što, ukoliko srpska vojska pređe granicu, ona će se sukobiti sa kontingentom NATO-a i Albancima. Aleksandar Vučić neće započeti vojni konflikt sa vojskom Kosova ili sa natovcima", kazala je ona.

Guskova je istakla da smatra da bi za smirivanje situacije i povratak dijalogu bilo potrebno da predstavnici albanske vlasti napuste sever KiM, dok bi Srbi trebalo da prestanu sa protestima.

"Sva nada usmerena je na pregovore. Za ovo je potrebno da predstavnici albanskih vlasti napuste sever Kosova, a Srbi da se vrate kućama. Ovo je jedina opcija koja se trenutno razmatra", poručuju iz RAN-a, i napominju da su svi ustupci koje je Srbija ranije učinila "bili na štetu srpskim nacionalnim interesima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu