Procurilo: Ukrajina je imala detaljan plan napada, CIA sve znala?

Vašington -- SAD su imale saznanja o tome da Ukrajina planira da bombarduje gasovod Severni tok, objavio je Vašington post, pozivajući se na procurela dokumenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema pisanju američkog lista, CIA je prošlog juna, preko Evropske obaveštajne agencije, saznala da šestočlani tim ukrajinskih specijalaca planira da digne u vazduh gasovod koji povezuje Rusiju i Nemačku.

Ta informacija se pojavljuje u procurelim dokumentima koja je na platformi Discord objavio pripadnik američke Nacionalne vazduhoplovne garde Džek Tešeira, protiv kog je nedavno podignuta optužnica, prenosi Rojters.

Dodaje se da je obaveštajni izveštaj zasnovan na informacijama dobijen od jedne osobe iz Ukrajine, kao i da je CIA podelila informacija do kojih je došla sa Nemačkom i drugim evropskim državama.

Američki list navodi da su zvaničnici u više zemalja potvrdili da se izveštaj koji je objavljen na društvenim mrežama, poklapa sa onim što je Evropska obaveštajna agencija dostavila američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA).

U septembru prošle godine, nekoliko eksplozija je uništilo gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2 koji preko Baltičkog mora, povezuju Rusiju i Nemačku.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, a vlasti obe zemlje ranije su saopštile da su eksplozije bile namerne, ali da tek treba da se utvrdi ko je odgovoran.

Pored Švedske i Danske, u istraživanju incidenta učestvuje i Nemačka.

Iz NATO-a i Vašingona su eksplozije nazvali "činom sabotaže" za koji su optužile Rusiju, dok je Moskva za napad optužila Zapad, međutim nijedna strana nije pružila dokaze o tome ko je odgovoran za uništenje Severnog toka, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu