Voda raste, plutaju mine, hiljade beže, pomor životinja FOTO/VIDEO

Ukrajinski naučnici čekaju da se voda spusti pre nego što u potpunosti procene uticaj uništenja brane Kahovka na okolinu.

Izvor: index.hr
Podeli
Satelitski snimak poplavnog talasa/ Tanjug/Maxar Technologies via AP
Satelitski snimak poplavnog talasa/ Tanjug/Maxar Technologies via AP

Međutim, jedan bivši ministar upozorio je da bi to moglo izazvati najgoru ekološku katastrofu od nuklearne katastrofe u Černobilu.

Analitičari su za Gardijan rekli da će razmere štete zavisiti od količine ispuštene vode i obimu oštećenja brane, a obe stvari su još uvek nepoznate.

Tanjug/AP Photo/Felipe Dana
Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Uništenje brane već je prisililo na hiljade ljudi na evakuaciju, poplavljena su naselja, dok je ugrpženo snabdevanje vodom milionu ljudi. U najgorem slučaju moglo bi doći i do dugoročne opasnosti za najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožja.

Međunarodna agencija za energiju objavila je na Tviteru da neni stručnjaci u Zaporožju, koja se nalazi 160 kilometara uzvodno od brane, pomno prate situaciju. Rekli su i da ne postoji neposredni nuklearni bezbednosni rizik jer su rashladni bazeni već puni.

Ali, to bi se moglo promeniti ako se akumulacija iza brane značajno isprazni, što bi otežalo dopunjavanje rashladnog sistema i rad generatora.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP
Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Bivši ministar ekologije Ostap Semerak rekao je za Gardijan da je po njegovom mišljenju ovo velika pretnja i da bi se u narednim danima i sedmicama mogle pojaviti druge opasnosti jer poplavne vode gutaju gradove, benzinske pumpe i farme, postaju kontaminirane agrohemikalijama i naftnim derivatima, a zatim otiču u Crno more.

"Ovo će imati uticaja na Rumuniju, Gruziju, Tursku i Bugarsku. To će biti štetno za cio region", rekao je. "Naša vlada je objavila da je ovo najveća ekološka katastrofa u Evropi u poslednjih 10 godina, a ja mislim da bi mogla biti najgora u Ukrajini od Černobila 1986.", dodao je.

Tanjug/AP Photo/Libkos
Tanjug/AP Photo/Libkos

Snabdevanje vodom moglo bi biti smanjeno ili prekinuto u nekoliko gradova, uključujući Herson, a navodnjavanje bi se moglo pokazati nemogućim u delovima poljoprivrednih zemljišta, što bi moglo uticati na useve.

Očekuju se masovni pomori riba, mekušaca i drugih vodenih vrsta, rašireno narušavanje staništa i negativni uticaji na ekološki važne nacionalne parkove. Osim toga, Semerek kaže da će se mine pomeriti i prekriti muljem, što će otežati njihovo lociranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu