Srbija sprema plan za dronove

Održan sastanak o stvaranju adekvatnog regulatornog rešenja za bezbedno korišćenje bespilotnih vazduhoplova u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Libkos
Tanjug/AP Photo/Libkos

Sastanak je održan u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i na njemu je prisustvovalo 30 predstavnika nadležnih državnih organa.

Razgovaralo se o stvaranju adekvatnog regulatornog rešenja za bezbedno korišćenje bespilotnih vazduhoplova u Srbiji primenom EU regulativa 2019/945 i 2019/947, kojima su definisane obaveze proizvodjača, uvoznika i distributera, i operatera bespilotnih vazduhoplova, saopštio je danas Direktorat.

Na sastanku održanom povodom implementacije EU regulative 2019/945 i 2019/947 u nacionalno zakonodavstvo Srbije učestvovale su delegacije Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Akreditacionog tela Republike Srbije, Instituta za standardizaciju, Uprave carine, Bezbednosno-informativne agencije i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo.

Kako se navodi Direktorat je pripremio nacrt novog Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, sa obuhvaćenom primenom EU regulativa 2019/945 i 2019/947, koji čeka izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Na sastanku su doneti zaključci na osnovu kojih će se formirati radna grupa sa predstavnicima nadležnih organa, sa ciljem da se dogovore rokovi u vezi sa donošenjem propisa, odrede nadležnosti za izradu softvera za automatizaciju procesa prijave i najave leta i razmotre izmene propisa koji se odnose na snimanja iz vazduha, koje je u nadležnosti Ministarstva odbrane RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 120 idi na stranu