Skandal u Kanadi: Ukrajinski nacista dobio ovacije u parlamentu VIDEO

Entoni Rota, predsedavajući Donjeg doma kanadskog parlamenta, izvinio se zbog veličanja Jaroslava Hunke.

Izvor: RTS
Podeli
Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP
Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP

Humka je bivši vojnika nacističke divizije, koji je dobio veliki aplauz i ovacije parlamentaraca tokom posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Rota se izvinio nakon burne reakcije jevrejske zajednice koja je osudila veličanje Hunke (98), bivšeg pripadnika Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija "Galicija", dobrovoljačke nacističke jedinice koju su tokom Drugog svetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog kanadskom parlamentu u petak, Hunka je sedeo na galeriji, a Rota ga je predstavio kao "ukrajinskog heroja" koji se borio za nezavisnost Ukrajine od Rusije.

Puna sala kanadskih parlamentaraca odgovorila je aplauzom i ovacijama, a Hunka je ustao da pozdravi poslanike i goste iz Ukrajine.

"Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim što sam odlučio da odam počast Hunki. Želim jasno da kažem da niko, uključujući kolege parlamentarce i delegaciju Ukrajine, nije bio upoznat sa mojim namerama i mojim rečima dok ih nisam izgovorio," rekao je Rota. Istakao je da posebno želi da uputi najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta. Kabinet kanadskog premijera Džastina Tridoa saopštio je da je odluku da pozove i odlikuje Hunku donela Kancelarija predsedavajućeg Donjeg doma. "Predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota se izvinio i prihvatio punu odgovornost za pozivanje i odavanje počasti Hunki u parlamentu. To je bila dobra odluka," istakao je portparol premijera Tridoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu