Uhvaćeni u zamku: Poginulo 55 kineskih mornara?

Strahuje se da je 55 kineskih mornara umrlo kada je njihova nuklearna podmornica uhvaćena u zamku koja je bila namenjena britanskim podzemnim brodovima.

Izvor: Kurir
Podeli
foto:shutterstock/Aleksandr Merkushev
foto:shutterstock/Aleksandr Merkushev

Obaveštajne službe Velike Britanije otkrile su detalje navodne nesreće koja se dogodila krajem avgusta i tvrde da se među poginulima nalaze i kapetan podmornice i još 21 oficir.

Кina je, međutim, zvanično negirala da se incident uopšte dogodio i nije zatražila međunarodnu pomoć za svoju havarisanu podmornicu.

"Obaveštajne službe izveštavaju da se 21. avgusta dogodila nesreća na podmornici tokom obavljanja misije u Žutom moru. Incident se dogodio u 08.12 sati po lokalnom vremenu. Poginulo je 55 članova posade. Među mrtvima je i kapetan pukovnik Ksju Jong-Peng. Smrt je prema našem mišljenju uzrokovana hipoksijom usled kvara sistema na podmornici. Podmornica je udarila u lanac i sidrenu prepreku koju je kineska mornarica koristila da uhvati američke i savezničke podmornice. To je dovelo do kvarova sistema i trebalo je šest sati da budu popravljeni i da se izvuče brod. Sistem kiseonika na brodu je otrovao posadu nakon katastrofalnog kvara", navodi se u izveštaju obaveštajnih službi ministarstva odbrane koji prenosi Dejli mejl.

Za sada nema nezavisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice.

Kina je odmah odbacila spekulacije o incidentu dok je Tajvan takođe demantovao navode o havariji koji kruže na društvenim mrežama.

Dejli mejl se obratio Kraljevskoj mornarici kako bi razgovarao o detaljima sadržanim u britanskom izveštaju, ali zvanični izvori su odbili da komentarišu ili daju smernice.

"Moguće je da se to dogodilo i sumnjam da bi Kinezi tražili međunarodnu podršku iz očiglednih razloga. Ako su baterije podmornice bile ispražnjene verovatno su na kraju i prečistači vazduha i sistemi za tretman vazduha mogli da se pokvare. Sekundarni sistemi verovatno nisu uspeli da održi nivo kiseonika što je dovelo do gušenja ili trovanja. Mi imamo komplet koji apsorbuje CO2 i generiše kiseonik u takvoj situaciji. Verovatno je da druge nacije nemaju tu vrstu tehnologije", navodi britanski podmorničar za Dejli mejl.

Kineske podmornice Tip 093 ušle su u upotrebu u poslednjih 15 godina. Plovila su dugačka 105 metara i naoružana torpedima. Tip 093 spada među modernije kineske podmornice i poznate su po nižim nivoima buke.

Potonuće se navodno dogodilo u vodama kineske provincije Šandong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu