Drama; Raste strah zbog incidenta: Deset država šalje vojsku – aktiviran je prvi put

Posle nekoliko incidenata u severnim vodama, 10 severnoevropskih država koje čine JEF donele su odluku o aktiviranju odbrambene klauzule.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Odbrambena klauzula Združenih ekspedicijskih snaga omogućuje raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Više pomorskih i vazdušnih kapaciteta biće raspoređeno na Baltičkom moru kako bi se pomoglo u zaštiti ključne podvodne infrastrukture, navodi se u zajedničkoj izjavi 10 ministara odbrane, objavljeno je na sajtu britanskog Ministarstva odbrane.

"Ovo je prvi put da je JEF aktivirao obrambenu klauzulu", ističe se u saopštenju i dodaje da će ove aktivnosti krenuti početkom decembra. Tokom 2023. godine, JEF je razvio niz opcija odgovora kreiranih da odvrate i odbran region od pretnji i omoguće brz odgovor na krize.

"Ovo je moćna poruka naše sposobnosti i posvećenosti jačanju bezbednosti kritične podmorske infrastrukture i odvraćanju od hibridnih pretnji. Saradnjom kroz JEF u mogućnosti smo da pronađemo zajednička rešenja za regionalne bezbednosne izazove, u skladu sa vizijom JEF objavljenom na Samitu lidera JEF-a u Švedskoj 13. oktobra", zaključuje se u saopštenju.

JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Litvaniju, Letoniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.

"Uzimajući u obzir bezbednosnu situaciju, oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima severnog Atlantika kako bi se bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura", rekao je švedski ministar obrane Pal Jonson, prenosi Brisel tajms.

On je naveo da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s vrlo ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u susedstvu.

"Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili svoju vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji", dodao je švedski ministar.

Zemlje JEF-a saglasile su se u oktobru da pojačaju bezbednost na Baltiku nakon zatvaranja finskog podmorskog gasovoda zbog "spoljašnjeg" faktorae.

Finska policija je na kraju zaključila da je oštećenje prouzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji se nalazio na licu mesta.

Ovaj incident je podstakao spekulacije nakon eksplozija u septembru 2022. koje su poremetile funkcionisanje dva podmorska gasovoda Severnog toka koji transportuju ruski gas ka Zapadnoj Evropi, usred eskalacije tenzija sa Moskvom zbog sukoba u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu