Postignuta saglasnost; Francuska jača vojnu saradnju u Aziji, moći će da premešta trupe

Filipini i Francuska saglasili su se danas da pojačaju vojnu saradnju.

Izvor: Tanjug
Podeli
ilustracija/EPA-EFE/Johan Nilsson SWEDEN OUT
ilustracija/EPA-EFE/Johan Nilsson SWEDEN OUT

Ovo uključuje moguće pregovore da vojnicima iz obe zemlje bude dozvoljen ulazak na teritoriju druge zemlje.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu i njegov filipinski kolega Gilberto Teodoro potpisali su u Manili pismo o namerama za jačanje bilateralne saradnje u oblasti odbrane, prenosi Rojters.

"Nameravamo da preduzmemo konkretne korake za sveobuhvatniju saradnju u oblasti odbrane", rekao je Teodoro na zajedničkoj konferenciji za novinare.

To uključuje i mogućnost pregovora o sporazumu koji bi omogućio posete vojnih trupa, kakav su Filipini već sklopili sa SAD i Australijom, a nedavno su pokrenuli razgovore o takvom sporazumu sa Japanom.

Lekornu je u poseti regionu Indo-Pacifika, a boraviće još u francuskoj prekomorskoj teritoriji Novoj Kaledoniji, i u Maleziji.

"Radimo na planu jačanja našeg prisustva u Indo-Pacifiku", rekao je Lekornu.

Francuska sebe smatra indo-pacifičkom silom, sa više od 7.000 vojnika stacioniranih na prekomorskim teritorijama u Tihom i Indijskom okeanu.

Filipini pojačavaju vojne veze sa nekoliko zemalja u pokušaju da se suprotstave rastućim pretenzijama Kine u Južnom kineskom moru, gde dve zemlje imaju dugogodišnji pomorski spor.

Manila je nedavno počela zajedničke patrole u ​​vodama Južnog kineskog mora sa Sjedinjenim Državama i Australijom, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu