U januaru suđenje po drugoj tužbi protiv porodice Kecmanović

Beograd -- U Višem sudu u Beogradu danas je zaključeno pripremno ročište u parničnom postupku po drugoj tužbi protiv oca, majke i dečaka ubice iz Ribnikara.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Suđenje je zakazano za januar, kada će početi saslušanje članova porodice jedne od ubijenih devojčica, koji su podneli tužbu protiv porodice Kecmanović, škole u kojoj je masakr počinjen i države Srbije.

Punomoćnik tužilaca-oštećene porodice, advokat Snežana Dunjić ostala je pri svojim ranijim dokaznim predlozima i dodala da predlaže da se utvrdi da li roditelji maloletnog K. K. imaju ovlašćenja da ga zastupaju.

Takođe je predložila da se MUP-u uputi zahtev kako bi se videlo da li je otac Vladimir Kecmanović imao dozvolu za držanje i nošenje oružja, kao i da li je na dan masakra policajac bio dežuran u školi. Dunjić je tražila da se od Ministarstva prosvete pribavi dokumentacija o vanrednim inspekcijskim proverama u školi pre događaja, i istakla da je "sam ovaj događaj presedan, te i presuda treba da bude presedan".

Punomoćnica porodice Kecmanović Marina Ivelja osporava da odluka suda treba da bude presedan i ponovila da su članovi ove porodice već u krivičnom postupku istakli imovinsko pravni zahtev od 100.000 evra, kao i u ovom parničnom postupku, kao i da je sudska praksa da roditelji dobijaju obeštećenje oko 10.000 evra za dete, a braća i sestre oko 5.000 evra.

Ivelja je kao dokaz priložila i mejlove koje je majka dečaka koji je počinio zločin u "Ribnikaru" Miljana Kecmanović uputila školi tražeći njegov premeštaj u drugi razred, što je nakon nekoliko meseci i urađeno.

Predstavnik državnog pravobranilaštva je istakla da ne postoji uzročno posledična veza između postupanja škole i kritičnog događaja.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Viši sud je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim K. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu