Upoznajte život u Kraljevini Jugoslaviji kroz besplatne filmove

Na kanal Jugoslovenske kinoteke na Jutjubu postavljeno je još devet srpskih dokumentarnih filmova iz doba kraljevine Jugoslavije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Otvaranje Beogradskog sajma Foto: Promo
Otvaranje Beogradskog sajma Foto: Promo

Raznovrsna selekcija obuhvata istorijske, etnološke, sportske, putopisne i druge dokumentarce i reportaže, a najstariji je filmski dokument Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru 5. novembra 1922. godine.

U spomen-kosturnicu u tom selu u Mačvi sahranjeni su posmrtni ostaci civilnih žrtava austrougarskog terora iz 1914. godine.

Osvećenju su prisustvovale brojne istaknute ličnosti, a posebna vrednost snimka je to što se na njemu pojavljuje Arčibald Rajs.

Jedriličarska grupa aero kluba Deveti leti Foto: Promo
Jedriličarska grupa aero kluba Deveti leti Foto: Promo

Slede živopisni filmovi "Svadba u Topoli" i "Svadba u Slancima", u kojima su 1930. godine zabeleženi svadbarski običaji u Šumadiji, odnosno u Podunavlju.

Pažnju privlače i filmski materijal Jedriličarska grupa Aero-kluba "Deveti leti - četiri kraće storije o letenju", od kojih su dve snimljene u koloru, zatim Otvaranje beogradskog sajma, koji prikazuje svečanost povodom završetka spektakularnog graditeljskog poduhvata u našem glavnom gradu u jesen 1937. godine.

Interesantni kadrovi krase film Dubrovnik "Grad Sv. Vlaha", u režiji Maksa Šalmića iz 1938. godine, a tu su i reportaža "Muzej kneza Pavla" (1939), film "Lepote Stare planine, Midžora i Pirota sa okolinom" (1940)...

Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru Foto: Promo
Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru Foto: Promo

U međuratnom periodu srpska dokumentarna produkcija je po svojoj sveobuhvatnosti i značaju činila bazu celokupne filmske produkcije kraljevine Jugoslavije.

O tome svedoči i ovaj izbor filmova, inače objavljenih u drugom delu DVD izdanja Kinoteke "Razglednice starog srpskog filma", u kojem sada besplatno može da uživa i najšira publika.

strana 1 od 23 idi na stranu