"Dara" ipak u razmatranju za Oskara

Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je spisak filmova koji se razmatraju za kandidaturu u kategoriji Najbolji film, i na tom spisku nalazi se i "Dara iz Jasenovca".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Režiser "Dare iz Jasenovca": "To je potpuno negiranje genocida"; "Biće tužbe"

Srbi i Hrvati zaratili zbog srpskog kandidata za Oskara: "Još jedna laž"

Lista od 366 filmova najduža je lista potencijalnih kandidata u istoriji Oskara u poslednjih 50 godina.

"Glumio bih u 'Dari' i ustašu"

Lista je bazirana na novim pravilima koje je uslovila pandemija koronavirusa, koja je i dodelu pomerila s februara na april. Tako sada za Oskara mogu da se nadmeću filmovi koji su objavljeni do 28. februara i koji su barem sedam dana proveli u bioskopu u barem jednom od ovih područja - okrug Los Anđelesa, Grad Njujork, Zalivska oblast San Franciska, Čikago, Majami i Atlanta.

Podsetimo, 10. februara saopšteno je da je "Dara iz Jasenovca" ispala iz trke za prestižnu nagradu. Naime, američka Akademija filmskih umetnosti i nauka napravila je uži izbor kandidata za Oskara u devet kategorija, a srpski kandidat "Dara iz Jasenovca" nije se tada našao na spisku i u trci za najbolji film na stranom jeziku.

Od 93 nominovana kandidata za kategoriju najbolji film na stranom jeziku, među kojima je bila istorijska drama o devojčici Dari u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac, Akademija filmskih umetnosti i nauka suzila je izbor na 15 ostvarenja.

Srpski kandidat, koji je izazvao brojne polemike, nije se našao u užoj konkurenciji za prestižnu filmsku nagradu u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu