Norveška pretpremijera filma "Logor smrti u Karašjoku" povezala dva prijateljska naroda

U prepunoj sali bioskopa Odeon u gradu Mos u Norveškoj, održana je pretpremijera filma Logor smrti u Karašjoku.

Izvor: srpskaistorija
Podeli
Foto: Shutterstock/Mikael Damkier
Foto: Shutterstock/Mikael Damkier

Pesmom "Tamo daleko" u izvođenju Andreja Stojanovića na pianu i Joerna Olsena najavljen je početak projekcije filma Logor smrti u Karašjoku.
Ovom događaju prisustvovali su predstavnici norveških vlasti kao i predstavnici srpske ambasade u Oslu i Crkvena opštine sveti Vasilije Ostroški iz Osla. Film je izazvao velike emocije kod publike. Na kraju projekcije publika je pozdravila film dugim aplauzom. Prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnik Mosa Tor Petter Ekroll koje zahvalio filmskoj ekipi na urađenom poslu i istakao značaj ovog projekta u smislu poštovanja prema stradalim srpskim logorašima, prenosi Đorđe Bojanić.

Gradončelnik Karašjoka Svein Atle Somby izrazio je žaljenje zbog svega što su Srpski logoraši doživeli i izrazio veliku zahvalnost srpskom narodu.

Delegacija iz Niša prisustvovala je pretpremijeri filma u sastavu: Dušica Davidović, zamenik gradonačelnika, predsednik Gradske opštine Palilula Niš, Bratislav Vučković, većnik pr. dr Miško Živić i potomak stradalog Srbina Krste Jocića, Ivana Jocić Veselić.

Zamenica gradonačelnika Niša Dušica Davidović je zahvalila norveškom narodu na hrabrosti da pomogne srpskim stradalnicima za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima i pozvala prisutne na premijeru filma Logor smrti u Karašjoku 25.08.2022 u Nišu.

Branko Dimović Dimeski producent filma je istako da je proekcija filma pred mnogobrojnom publikom i predstavnicima vlasti dve zemlje zapravo velika pobeda istine i da činjenica danas o stradalnom srpskom narodu govorimo sa poštovanjem u Norveškoj otvara novo poglavlje o odnosu na istorijske činjenice ali i u odnosima dva prijateljska naroda. Dimović je takođe najavio premijeru filma 25.08.2022 godine u Nišu a samo nekoliko dana kasnije i u Beogradu, prenosi Đorđe Bojanić.
Reditelj Kjetil Palmquist zahvalio se publici i svojim kolega na postignutom cilju i najavio nove projekte u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu