Ko su glumci sa najviše Oskara u istoriji kinematografije? Prvo mesto će vas iznenaditi

Ima li išta lepše za jednog glumca nego da održi govor pred svojim kolegama nakon što mu se uruči zlatni Oscar?

Izvor: IGN Adria
Podeli
Foto: LanKS/Shutterstock
Foto: LanKS/Shutterstock

Hajde da, u okviru našeg "Top 5" serijala, vidimo koja su to imena najviše puta imali takvo zadovoljstvo i čast. Obzirom da neka imena sa ove liste imaju isti broj nagrada, kriterij za višu poziciju na tabeli jeste i ukupni broj nominacija.

5. Ingrid Bergman - 3 Oscara (2x Najbolja glumica, 1x Najbolja sporedna glumica)

Sa sedam nominacija, peto mesto zauzima Šveđanka Ingrid Gergman. Gaslight (1944) i Anastasia (1956) su filmovi za koje je nagrađena Oscarom za najbolju glumicu a u Murder on the Orient Express (1974) bio je film u kojem je nagrađena Oscarom za najbolju sporednu glumicu.

4. Jack Nicholson — 3 Oscara (2x Najbolji glumac, 1x Najbolji sporedni glumac)

Jack Nicholson jedan je od najpoznatijih glumaca u historiji Hoolywooda, a njegovi performansi su mu donijeli brojna priznanja, uključujući tri Oscara.

Zauzima četvrtu poziciju zbog 12 nominacija. Prvi Oscar dobio je za ulogu u filmu One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975). Osvojio je drugog Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu Terms of Endearment (1983). Njegova treća i poslednja nagrada Oscara bila je za najboljeg glumca godine u filmu As Good As It Gets (1997).

3. Meryl Streep — 3 Oscara (2x Najbolja glumica, 1x Najbolja sporedna uloga)

Isti broj nagrada kao i predhodna dva mesta ali 21 nominacija pravi razliku. Njen prvi Oscar stigao je za ulogu u filmu Kramer vs. Kramer (1979). Osvojila je svog drugog Oscara za Sophie's Choice (1982). Treći Oscar osvojila je za film The Iron Lady (2011).

Sve u svemu, tri Oscara Meryl Streep dokaz su njenog neverovatnog talenta i predanosti glumačkom radu. Ostavila je neizbrisiv trag u istoriji kinematografije i nastavlja da inspiriše generacije sa svakim novim nastupom.

2. Frances McDormand — 4 Oscara (3x Najbolja glumica, 1x Najbolji film)

Glumica koja je tokom svoje karijere osvojila brojne nagrade, Frances McDormand dobila je tri Oscara za najbolju glumicu za uloge u filmovima Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017), Fargo (1996) kao i Nomadland (2020) za koji je također nagrađena Oscarom za najbolji film, čime je postala prva osoba u istoriji koja je osvojila Oscara i kao producentkinja i kao izvođačica za isti film. Sa ukupno sedam nominacija, zauzima drugo mesto.

1. Katharine Hepburn - 4 Oscara (Najbolja glumica)

Proglašena za najveću glumicu klasične holivudske kinematografije od strane američkog filmskog instituta, Katharine Hepburn osvojila je najviše Oscara u glumačkim kategorijama u istoriji dodele nagrada. O njoj nam najbolje govori 12 nominacija tokom karijere, od kojih je prva završila tako što je kući odnela Oscara za najbolju glumicu u Morning Glory (1934). Njena sledeća pobeda došla je za Guess Who's Coming to Dinner (1967) a zatim sedeće godine za The Lion in Winter (1968). Njena posednja nominacija i pobeda bila bi za film On Golden Pond (1982).

Ako je Lionel Messi "vlasnik" Zlatne lopte, onda za pokojnu Katharine Hepburn možemo reći isto to kada je Oscar u pitanju. Hvala na pažnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu