Film "33 anđela” o stradanju srpske dece u Norveškoj biće prikazan u Oslu

Posle premijere filma "33 anđela" u Nišu, Beogradu i Kristijansandu, premijera filma se nastavlja u Oslu (Norveška) 9. decembra 2023. god sa početkom u 19 sati u bioskopu norveškog Filmskog instituta, prenosi Đorđe Bojanić.

Izvor: Srpska istorija/Đorđe Bojanić
Podeli
Foto: Branko Dimović Dimeski, sajt Srpska istorija
Foto: Branko Dimović Dimeski, sajt Srpska istorija

"Velika je čast što će ovaj film Branka Dimovića Dimeskog biti prikazan publici u Norveškoj, na ovaj način publika će saznati pravu istinu o tome šta se dešavalo sa srpskom decom i logorašima i kako i zašto su dospeli čak u Norvešku. Srećom da smo konačno postali precizni koji narod i deca su tu stradala. Do filma 33 anđela nije se ni snimalo niti pisalo o stradaloj srpskoj deci. Znalo se da su u Norveškoj stradali jugosloveni, internirci, komunisti, partizani (nigde nije bilo ni reči Srbin), tako piše na svim stratištima u Norveškoj gde su sahranjeni ovi mučenici a na tim grobljima nigde ne piše da su to bili u 95 posto slučaja Srbi, a za skidanje ove prašine sa istine je najzaslužniji Branko Dimović Dimeski", naglašava Đorđe Bojanić.

Naredna projekcija filma, posle ove u Oslu, zakazana je za 14. decembar 2023. u Trondhajmu u Norveškoj.

Hram za srpsku decu-mučenike u Norveškoj

Pre par nedelja zahvaljujući filmu ,,33 anđela” i istraživanju i projektu koju je pokrenuo direktor filma ,,33 anđela” producent, pisac, publicista, scenarista i novinar, Srbin sa Kosmeta Branko Dimović Dimeski koji privremeno radi u Norveškoj, s blagoslovom episkopa britansko-skandinavskog Dositeja, započele su pripreme za izgradnju pravoslavnog hrama u Norveškoj posvećenog srpskoj deci koja su stradala u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata.

"Celokupan ovaj projekat za izgradnju hrama preuzeo je na sebe naš norveški brat po veri i prijatelj Srba teolog dr Johanes Solbergu. On je ustupio svoje imanje, i zajedno sa Norvežaninom Kjelom Moenom najavili doniranje većeg dela sredstava za izgradnju crkve, gde će ovaj sveti hram okupljati pravoslavni vernike. Hram će u narednih godinu dana biti građen u mestu Sjeberg, kod grada Sarsporg (Norveška)", prenosi Đorđe Bojanić.

Foto: Branko Dimović Dimeski, sajt Srpska istorija
Foto: Branko Dimović Dimeski, sajt Srpska istorija

Film "33 anđela”

Tokom Drugog svetskog rata preko 4.000 dečaka i muškaraca su bili poslati iz bivše Jugoslavije u Norvešku kao robovi.

Nemačka okupatorska sila je želela da razvije puteve, železnicu i drugu infrastrukturu u severnoj Norveškoj kako bi osigurala linije snabdevanja severnog fronta protiv Sovjetskog saveza.

Ovi zatvorenici su živeli u nehumanim uslovima, a njih 2.400 je izgubilo život.

Dok su ustaše izvršile masakr nad preostalim članovima porodica u Jasenovcu, vojno sposobni muškarci od 11 do 60 godina bili su razdvojeni i poslati u Norvešku da rade kao robovi, deo trgovine između Nemaca i ustaškog režima.

Za ove zatočenike Norveška je postala poslednje mesto u ustaškom genocidu. Skoro sva najmlađa srpska deca koja su stigla u Norvešku poticala su iz Nezavisne države Hrvatske.

Veliki broj norveške dece i odraslih pomagao je zatočenicima i deci u logorima, pružajući im hranu i odeću, rizikujući tako sopstvene živote.

Autor i producent: Branko Dimović Dimeski

Reditelj: Goran Vukčević

Direktor fotografije: Dejan Tršić

Koscenaristi: Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski

Stručni saradnici: dr Johanes Solberg, Jelena Stojković, Đorđe Bojanić – istoričar, Branislav Gajić i Aleksandar Dinčić – istoričar

Muzika: Stella Thoresen, Andrej Stojanović, Nikola Mitić

Hvala srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Vasilije Ostroški na podršci za organizaciju premijere filma u Kristijansandu i naredne u Oslu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 30 idi na stranu