"Dejvid Bini je srpski zet, pa je to olakšalo pregovore o nastupu"

"U Srbiji se pojavilo mnogo klinaca koji se ozbiljno bave džezom, koji su talentovani i zreli u muziciranju kao što moja generacija nikada nije bila u tim godinama", rekao je Tanjugu jedan od najpoznatijih svetskih bubnjara Marko Đorđević, koji sa Vasilom Hadžimanovim i Brankom Trijićem čini Trio Sveti, čiji je koncert zakazan za sredu 21. avgust u Bitef Art Cafeu na Kalemegdanu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: wangsong/depositphotos
Ilustracija/Foto: wangsong/depositphotos

Domaći džez auditorijum imao je prilike da upozna Đorđevićevu muziku na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine. Već nekoliko godina unazad, publika sa velikim oduševljenjem dočekuje koncert vrhunskih muzičara koji čine "Trio Sveti" i čija se muzika može opisati kao kombinacija džeza sa motivima Balkana i tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltranea, Zawinula, Zappau i The Police. Đorđevićev talenat rezultirao je saradnjama sa Lionelom Louekeom, Wayneom Krantzom, Ericom Lewisom, Aaronom Goldbergom i drugim izvanrednim umetnicima, a uvršten je u knjigu The New Face Of Jazz, koja predstavlja najznačajnija imena savremene svetske džez scene.

Ovog puta virtuozni muzički sastav nastupiće u pratnji specijalnog gosta, američkog saksofoniste Dejvida Binija. Đorđević kaže da je Bini srpski zet, što je veoma olakšalo "pregovore" o zajedničkom nastupu.

"Došao je u Srbiju na desetak dana i mi smo to lepo iskoristili da zajedno sa njim podelimo pozornicu na koncertu u Bitef Art Cafeu na Kalemgdanu", istakao je Đorđević i otkrio da je najveća tajna benda "Trio sveti" to se ne uvežbavaju novi materijali.

"Mi sviramo naše kompozicije skoro 30 godina. Nesumnjivo to je zastrašujuća činjenica. Sa druge strane to nam daje mogućnost da izađemo pred publiku bez proba. U Kragujevcu smo 17. avgusta svirali bez minuta uvežbavanja materijala. Bilo je dobro jer naša komunikacija nije zasnovana na fer kolegijalnom odnosu već na velikom prijateljstvu. Posle Beograda, 23. avgusta sviramo u Somboru i na kraju mini-turneje dan kasnije u Šapcu", rekao je Đorđević.

On već dve decenije živi sa porodicom u Njujorku gde gradi uspešnu svetsku karijeru, a dva puta nedeljno putuje u Boston, gde radi kao gostujući predavač na Berkliju, najznačajnijem muzičkom koledžu na svetu.

"U Americi je moj život organizovan kao u nekoj velikoj šemi. Moji ukućani imaju razumevanja za taj profesorski angažman i odsustvo od kuće. Sviram kada god stignem i gde god stignem, ali moja ambicija je uvek da živim miran porodični život izvan njujorške vreve", kaže Đorđević i dodaje da je pre njim izuzetan projekat.

Kako kaže, zajedno sa čuvenim basistom Metom Gerisonom i saksofonistom Ole Matisenom ima bend "Take Off Collective".

"Plan je da u Gerisonovom klubu u Njujorku sviramo svakog petka. Možda budem deo benda koji svira pametni pop-rok", napominje Đorđević.

Ovdašnju džez scenu vidi kao sjajno mesto na kojem mladi ljudi sa velikom strašću i posvećenošću ispoljavaju svoj talenat.

"U Srbiji se pojavilo mnogo klinaca koji se ozbiljno bave džezom, koji su talentovani i zreli u svom muziciranju kao što moja generacija nikada nije bila u tim godinama. Rastko Obradović, Ilija Mihajlović, Andrija Gavrilović, Ognjen Gotovčević, Tamara Jokić predstavljaju budućnost džez scene u Srbiji", ocenio je Đorđević.

Odanost fizičkoj kulturi bubnjar ispoljava kroz redovno trčanje.

"Obožavam da trčim u Beogradu. Imam svoju stazu koja se proteže od Kosančićevog venca do Topčidera. Ima 15 ili 16 kilometara", kaže Đorđević.

strana 1 od 14 idi na stranu