"System Of A Down" posle 15 godina pauze: Pesme o "genocidu nad jermenskim narodom" VIDEO

Pesmama "Protect The Land" i "Genocidal Humanoidz" rok bend System Of A Down upućuje poziv da se pomogne jermenskom narodu Arcaha i Jermenije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images,  Kevin Winter / Staff
Foto: Getty Images, Kevin Winter / Staff

Nakon 15 godina pauze jermensko-američka grupa vratila se na muzičku scenu sa dve nove pesme.

Grupa je bila motivisana nedavno rasplamsanim sukobom između naroda Republike Arcah i Azerbejdžana, kome se pridružila Turska kao jedna od najodgovornijih zemalja za nasilje koje potresa taj region već 26 godina.

Poslednje izdanje System Of A Down bio je dvodelni album "Mesmerize" i "Hypnotise" (2005), oba prodata u višemilionskim tiražima.

Gremijem nagrađivan bend želi "da ukaže na ovaj genocid" i sakupi prilog za narod Arcaha i Jermenije, i sve tantijeme od te dve pesme grupa će dati fondu "Armenia Fund".

Pesme je napisao, komponovao i producirao gitarista Deron Malakijan, koji je poslao poruku ostalim članovima grupe da "bez obzira na to kako se osećaju vezano jedni za druge, treba da to ostave po strani, jer je ova situacija daleko važnija i veća od svega, od samog benda i da moraju da urade nešto i pomognu svom narodu, onako kako najbolje znaju-muzikom".

Povodom toga momci iz benda su dali zvaničnu izjavu:

"Mi, System Of A Down, upravo smo objavili novu muziku, prvu za proteklih 15 godina i radimo to zato što nas četvorica jednoglasno, imamo nešto važno da vam poručimo. "Protect The Land" i "Genocidal Humanoidz" govore o ozbiljnom ratu koji je nametnut našim otadžbinama: Arcahu i Jermeniji".

Da podsetimo, 27. septembra udružene snage Azerbejdžana i Turske (zajedno sa ISIS teroristima) napale su Republiku Nagorno-Karabah koju Jermeni sada zovu Republika Arcah i od tada traju borbe, bombardovanje, reketiranje i teroristički napadi na civile, stare i mlade.

"Građani su prinuđeni da se kriju po skloništima da bi izbegli kiše kasetnih bombi koje padaju po njihovim ulicama i domovima, bolnicama i hramovima. Nasilnici su zapalili njihove šume i ugrozili sav živi svet, koristeći bombe belog fosfora i ostalo nedozvoljeno oružje. Muzika i stihovi pesama govore za sebe, a potrebno nam je da vi govorite u ime naroda Arcaha", stoji u zaključku rok grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu