U srpskim pozorištima zasad sve po starom

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl potvrdio je danas da će beogradska pozorišta nastaviti rad do daljeg, uz aktuelne mere suzbijanja pandemije virusa kovid 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: Getty Images, Amilcar Orfali / Stringer
Ilustracija, Foto: Getty Images, Amilcar Orfali / Stringer

Karl je naglasio da će se, u skladu sa nekom novom odlukom republičkog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, promeniti funkcionisanje pozorišta kada za to dođe vreme.

"Treba biti oprezan sa novim naletom pandemije u Evropi. Ako se okolnosti sa pandemijom radikalno promene u Beogradu i čitavoj Srbiji, pratićemo odluke republičkog Kriznog štaba i skladu sa tim organizovati rad pozorišta" kazao je Karl za Tanjug.

U pozorištima, bioskopima i koncertnim dvoranama dozvoljeno je, inače, prisustvo publike ili gledalaca, ali njihov broj ne sme da prelazi 500.

Oni koji posećuju bioskop ili pozorišta moraju da poštuju fizičku distancu od 1,5 m, mora biti praznih sedišta u publici, a maska je obavezna za sve, osim za glumce na sceni.

Novica Antić, direktor Ateljea 212, za Tanjug naglašava da u dobroj veri zajedno sa ansamblom očekuje naredne dane i nedelje.

Imamo premijeru komada "Jedan Pikaso", u kom igraju Tihomir Stanić i Sofija Juričan, u nedelju 24. oktobra. Planirali smo normalan rad nadalje, a dokle će sve to da traje - videćemo", kaže Antić.

Od kada se u septembru publika vratila u pozorišta, u Ateljeu 212 u premijerno su izvedene predstave "Dabogda te majka rodila" Vedrane Rudan u režiji Tanje Mandić Rigonat, "Ruska smrt" Irine Vaskovske u režiji Ade Lazić i "Pred svitanje" Filipa Grujića u režiji Anđelke Nikolić.

"Bezbedno je u našem pozorištu, jer insistiramo na zaštitnim merama... Brodvej ne radi, pa imamo osećaj da smo za sada bolje prošli" kazao je Antić.

Jug Radivojević direktor Beogradskog dramskog pozorišta, za Tanjug najavljuje premijeru komada "Čitač", po romanu Bernarda Šlinka, u dramatizaciji Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića.

"Na nama je da damo sve od sebe dok bude trajalo. Imali smo velike planove za drugu polovinu prošle sezone ali nas je pandemija virusa kovid 19 u tome delimično omela. Planiramo i dve premijere u novembru: 'Jugojugoslavija' po tekstu i u režiji Bona Parka koja je zakazana za 20. novembar i osam dana kasnije Fasbinderove 'Kišne kapi na vrelom kamenju' u režiji Juga Ðorđevića. Uprkos pandemiji koja je jako nepredvidiva, verujem da ćemo igrati i u novembru."

Od povratka publike u pozorište u septembru u BDP-u premijerno su izvedene predstava: "Ružni, prljavi, zli", prema tekstu Slobodana Obradovića, zasnovanom na čuvenom filmu Etorea Skole, rediteljke Lenke Udovički i "Nije to – to; Studija Fausta", po tekstu Simone Semenič, nastao u saradnji sa sarajevskim SARTR-om, Zetskim domom sa Cetinja i Međunarodnim teatarskim festivalom MEŠ.

strana 1 od 4 idi na stranu