Pozorišne premijere tokom maja u Srbiji

Brojna pozorišta po Srbiji uveliko spremaju nove predstave, prateći veoma intenzivan tempo produkcije u Beogradu, i u maju će mnogi teatri ponuditi nekoliko zanimljivih naslova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/photochecker
Foto: depositphotos/photochecker

Večeras će u Narodnom pozorištu Užice biti održana premijera monodrame "Ispovest porno-dive", u Narodnom pozorištu Užice, nastale po motivima romana reditelja Pedra Almodovara "Pati Difusa i druge stvari".

Ovaj teatar takođe sprema komediju "Svinja" Branislava Nušića, u režiji Branka Popovića. Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina imaće na repertoaru sutra 7. maja prvu reprizu najnovijeg komada "Naš grad" Torntona Vajldera, u režiji Mie Knežević, dramu koja je pre nekoliko godina izvedena na sceni Pozorišta mladih u Novom Sadu, u režiji Nikite Milivojevića.

Premijera predstave "Devojčica sa šibicama" Hansa Kristijana Andersena, u režiji Sonje Petrović, zakazana je za 14. maj u koprodukciji Pozorišta mladih Novi Sad, Festivala ekološog pozorišta za decu i mlade i udruženja "Sloboda nema cenu".

U Knjaževsko-srpskom teataru u Kragujevcu od danas se održava tradicionalna manifestacija "Joakimovi dani" kao deo Majskih svečanosti, koje traju do 15. maja. U Kragujevcu će se 27. maja premijerno igrati i nova verzija Gogoljevog "Revizora" u rediteljskoj postavci Jane Maričić, koja je nedavno u istom teatru režirala Sterijinu "Ženidbu i udadbu". Reditelj Miloš Jagodić uveliko realizuje i komediju "Narodni poslanik" Branislava Nušića u Narodnom pozorištu Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru. Narodno pozorište Sombor, nakon komada “Tramvaj zvani želja”, 15. maja će imati premijeru drame "Usamljeni zapad" irskog pisca Martina Makdone, u režiji Stefana Gajića.

Srpsko narodno pozorište (SNP) u Novom Sadu sprema dve premijere i to dve večeri zaredom. Austrijska baletska kuća "Evropa balet" iz Sankt Peltena stvara "Madam Baterflaj" , ali prvi put kao balet, a ne operu, u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Petera Brojera, koji je ujedno autor libreta, scenografije i izbora muzike. U sektoru Drame SNP, na Kamernoj sceni, već 15. maja je planirana premijera čuvenog komada "Višnjik", poslednjeg dela Antona Pavloviča Čehova, u režiji i adaptaciji poznatog glumca Radoslava Milenkovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu