"Handke nije glorifikovao krvoproliće i jasno je osudio masakr u Srebrenici"

Švedska akademija brani svoju odluku o dodeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, dodajući da je Handke davao prokovativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE / Antonio Cotrim
Foto: EPA-EFE / Antonio Cotrim

Priznanje Handkeu izazvalo je mnoštvo kritika, uključujući preživele i rodbinu stradalih u masakru u Srebrenici 1995. Oni pozivaju Švedsku akademiju da povuče odluku o nagradi.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju", koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Čelnik Švedske akademije Mats Malm je u tekstu u švedskom listu Dagens niheter, naveo da je Handke davao "provokativne, neprimerene i nejasne komentare o političkim pitanjima".

Međutim, Malm je rekao da Handke nije glorifikovao krvoproliće i da je jasno osudio masakr u Srebrenici.

"Akademija nije pronašla ništa u njegovom pisanju što bi predstavljalo napad na civilno društvo ili poštovanje jednakosti svih ljudi", napisao je Malm.

Švedska akademija je citirala tekst nemačkog lista Zidojče cajtunga 2006. godine u kojem je Handke istakao da je masakr u Srebrenici najgori zločin protiv čovečnosti u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Peter Handke (1942) nagrađen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je Švedska akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu".

strana 1 od 14 idi na stranu