Dva člana napustila Nobelov odbor za književnost

Dva spoljna člana su napustila Odbor za Nobelovu nagradu za književnost, nakon što su kritikovali Švedsku akademiju.

Izvor: Aljazerra
Podeli
Foto: depostiphotos/  vladislavgajic
Foto: depostiphotos/ vladislavgajic

Švedska akademija, utemeljena 1786. godine, bila je primorana da uvede nekoliko novih mera nakon što je seksualni skandal u koji je bio upleten suprug bivše članice eskalirao u ozbiljan sukob, zbog čega je na kraju odložđena i dodela nagrada za 2018. godinu, navela je Anadolija.

Spoljni članovi su dodati kako bi pomogli Nobelovom odboru u odabiru kandidata za nagrade Akademije.

Kristofer Leander je poručio da odlazi jer nema "ni strpljenja, ni vremena" da čeka da Odbor završi svoje reforme.

"Akademija i ja imamo različite stavove o vremenu. Jedna godina u mom životu je preduga, a u životu Akademije prekratka", napisao je Leander u tekstu za švedski list Svenska dagbladet.

'Odluka nije povezana s Handkeom'

Leander je naveo da njegova odluka nije povezana s odlukom o dodeli nagrade za 2019. godinu kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, zbog čega su Akademiji upućene oštre kritike u Švedskoj i svetu.

Handke je oštro kritikovan zbog prikazivanja Srbije kao žrtve tokom balkanskih ratova i zbog prisustva na sahrani bivšem predsedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

Akademija je potvrdila da su Leander i Sundstrom napustili Nobelov odbor, koji je do danas imao četiri člana Švedske akademije i pet spoljnih članova.

"Zahvalni smo na značajnom trudu koji su uložili tokom godine i sada razmatramo kako će biti organiziran rad Nobelove komisije za Nobelovu nagradu za književnost 2020. godine", naveo je Mats Malm, stalni sekretar Švedske akademije.

strana 1 od 16 idi na stranu