"Kulturni opstanak Srba je naša misija"

Mini-sajam srpske knjige održan je u okviru tradicionalne manifestacije "Dani srpske kulture" u Temišvaru, gde je publici predstavljen bogat književni, likovni, pozorišni i filmski program.

Izvor: PR
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovom prilikom jedan od naših najvećih izdavača - Službeni glasnik obezbedio je knjige za Srpsku čitaonicu u Temišvaru i Srpsku gimnaziju "Dositej Obradović".

Predstavnici Saveza Srba u Rumuniji, organizatora pomenute manifestacije, zahvalili su direktorki JP Službeni glasnik Jeleni Trivan na podršci sajmu u svojstvu počasnog gosta i partnera koji kontinuirano pomaže srpskoj zajednici u Temišvaru.

Tim povodom, direktorka Glasnika poručila je: "Кao izdavač, na sebe preuzimamo ne samo obavezu štampanja i izdavanja značajnih knjiga, već i misiju kulturnog opstanka Srba i čuvanja naše tradicije kako u zemlji, tako i u dijaspori. Кada se Srbija borila protiv učlanjenja Кosova u Unesko, štampali smo mape svih uništenih manastira i poslali svim ambasadorima zemalja članica te organizacije. Takođe, pomogli smo obnavljanje i opremanje biblioteke u Pakracu, najveće književne riznice Srba u Hrvatskoj, nakon što je spaljena u Drugom svetskom ratu, kao i u sukobima devedesetih godina. Sada je naša izdavačka kuća odlučila da kontinuiranim akcijama podrži srpsku zajednicu u Temišvaru kojoj nedostaje knjiga na maternjem jeziku i na taj način im poruči da smo uz njih".

Podrška srpskim institucijama u Temišvaru samo je jedan od primera neprestanog ulaganja Službenog glasnika u kulturu i očuvanje kulturnog nasleđa Srba, zaključila je Jelena Trivan.

strana 1 od 16 idi na stranu