Donose 200 miliona evra godišnje: Rešena sudbina Egzita

Nakon što su mediji u regionu objavili vest da usled krize izazvane pandemijom festival Egzit razmatra selidbu iz Srbije, danas je u Novom Sadu održan sastanak gradonačelnika Miloša Vučevića sa predstavnicima tima Egzit.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Na sastanku je gradonačelnik upoznat sa veoma teškom situacijom u kojoj se našla celokupna muzička i manifestaciona privreda u Srbiji i svetu, kao i o praksi evropskih zemalјa u vezi sa podrškom svojim najugroženijim industrijama. Sagovornici su tokom razgovora izrazili zajedničku želјu da Egzit nastavi sa razvojem festivala u Novom Sadu i Srbiji.

Exit odlazi iz Srbije? Naš najveći festival možda završi u Hrvatskoj

"Čak i u ovakvoj godini u kojoj je njihova osnovna delatnost praktično izbrisana, Egzit je našao način da nas ponovo učini ponosnim, ostvarivši strateško partnerstvo sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir i najvećom humanitarnom organizacijom na svetu Svetskim programom za hranu pri Ujedinjenim nacijama. Na sastanku smo se složili da bi u cilju ubrzanja oporavka novosadske turističke privrede, trebalo učiniti sve kako bi se iskoristila činjenica da će upravo mladi biti ti koji će se prvi ponovo odvažiti na putovanja, kad se za to steknu bolji epidemiološki uslovi", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Gettyimages, Miles Willis/Staff
Foto: Gettyimages, Miles Willis/Staff

Pročitajte još:


Tim Egzita za B92.net o odlasku van Srbije: "Ne zavisi samo od nas"


Gradonačelnik Novog Sada o izmeštanju Egzita: "Gde imaju bolje od Tvrđave i Dunava?"

Osnivač Egzita Dušan Kovačević upozorio je da je domaća muzička i manifestaciona scena pred nestajanjem i predložio gradonačelniku Novog Sada da se zauzme da i drugi gradovi u zemlјi podrže svoje manifestacije kao što je to učinio Novi Sad, koji uprkos pandemiji nije umanjio davanja za kulturu i turizam.

"Podrška Egzitu je na naš zahtev već godinama većinski prebačena sa budžeta na kulturu na budžet za razvoj turizma, jer upravo na tom polјu festival najviše doprinosi lokalnoj zajednici", istakao je Kovačević i dodao: "Drago mi je što smo uz veoma teške rezove i pre svega fanatičnim radom ove godine uspeli da sačuvamo radna mesta. To nisu samo brojke i statistika, već živi mladi lјudi koji vole svoj grad, žele da ostanu da žive u njemu i da rade neumorno kako bi nastavili da ga proslavlјaju na međunarodnoj sceni".

Na sastanku je istaknuto da bi u cilјu ubrzanja oporavka novosadske turističke privrede, trebalo učiniti sve kako bi bila iskorenjena činjenica da će upravo mladi biti ti koji će se prvi ponovo odvažiti na putovanja, kad se za to steknu bolјi epidemiološki uslovi iduće godine. Festival Egzita je od osnivanja do danas domaćoj turističkoj privredi doneo više od 200 miliona evra, a sledećih 200 miliona se očekuje do 2030. godine, dok se vrednost promocije Srbije često navodi kao "neprocenjiva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu