"Da se još jedan put poklonimo velikome Tesli": Ponovo postavljena skulptura u Hrvatskoj

Monumentalna bronzana skulptura Nikole Tesle, rad vajara Frane Kršinića, koja je bila uništena tokom rata 1992. godine, ponovo je postavljena u Gospiću u Hrvatskoj na novom Trgu Nikole Tesle.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Felix Lipov
Foto: Shutterstock/Felix Lipov

Pročitajte još:

Spomenik Stefanu Nemanji dostigao punu visinu FOTO

Otkriven spomenik Stefanu Nemanji; Vučić: Golem je jer kroz njega treba da vide nas VIDEO/FOTO

Beograd dobija još tri spomenika: Prvi - već za nekoliko dana

Skulptura je vraćena u Gospić posle gotovo 30 godina, a novi odlivak zamenio je stari na Trgu Stjepana Radića, koji je bio uništen miniranjem tokom rata 1992. godine.

Skulptura je odlivak sačinjen u Livnici akademije likovnih umetnosti u Zagrebu, a ista skulptura je postavljena na američkim Nijagarinim vodopadima i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

"Da se još jedan put poklonimo velikome Tesli", rekla je hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek na svečanosti povodom otkrivanja spomenika.

Još 2006. godine tadašnji ministar kulture Božo Biškupić obezbedio je novac za kalup za spomenik Tesli, koji je danas ponovo postavljen u Gospiću kako bi "zaokružio priču o hrvatskom i američkom izumitelju srpskog porekla, o njegovoj pripadnosti Smiljanu, Gospiću, Hrvatskoj i celom svetu".

"Mislim da je današnji program zaokružio Teslin jedinstveni život i, uz intervencije umetnika i naučnika, poslao još jednom poruku koliko je Tesla zadužio celi svet", rekla je Nina Obuljen Koržinek.

Spomenik je visok 3,1 metar, s postoljem od preko četiri metra, a postavljen je nekoliko kilometara od Smiljana, Teslinog rodnog mesta i Memorijalnog centra koji je donedavno imao 42.000 poseta godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu