Glas legendarne meksičke ikone: Jedini poznati snimak Fride Kalo VIDEO

Frida Kalo postala je jedna od najznačajnijih slikarki svih vremena. Njena nadrealistička umetnost i dramatična životna priča zaokuplja maštu ljudi širom sveta. Uprkos njenom dobro proučenom životu, još uvek postoje mnoge praznine koje tek treba da popunimo, uključujući i zvuk njenog glasa.

Izvor: Istorijski zabavnik
Podeli
Foto: Getty/Marcel Sternberger
Foto: Getty/Marcel Sternberger

Možda vas zanima:

Zašto Frida Kalo čita Karl Marksa?

Snimke su tražili istoričari, istoričari umetnosti, arhivari i mnogi drugi istraživači pokušavajući da slože potpuniji portret njenog života. A onda je do otkrića došlo sasvim slučajno!

Dok su katalogizirali epizode stare radio-emisije "El Bachiller", stručnjaci iz Nacionalne biblioteke zvuka "Fonoteka nacional" u Meksiku otkrili su za sada jedini ikada pronađeni snimak glasa Fride Kalo, piše Istorijski zabavnik.

U epizodi, koja je snimljena 1955. godine, predstavljen je Fridin suprug, poznati umetnik Dijego Rivera. Čuje se ženski glas koji recituje pesmu pod naslovom "Portret Diega". Iako je umetnica u vreme emitovanja već pokojna, veruje se da je upravo ona žena koja pruža romantičan pogled na izgled i temperament čuvenog Dijega.

"On je ogromno, neizmerno dete, prijateljskog lica i tužnog pogleda. Njegove visoke, tamne, izuzetno inteligentne i velike oči retko se zadržavaju na jednonm mestu. Skoro da hoće da iskoče iz duplji zbog natečenih i izbočenih kapaka - poput onih kod žabe krastače", navodi ženski glas.

Iako nije sasvim sigurno da glas pripada Fridi Kalo (a to je danas i nemoguće potvrditi), u zvučnim beleškama se navodi da stihove govori slikarka, "koja više nije sa nama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu