1. U Trstu, u blizini kanala Grande, nalazi se srpska crkva svetog Spiridona, a gradskoj arhitekturi doprinele su i brojne palate vidjenih srpskih trgovackih porodica koje su posebno u 18.i prvoj polovvini 19.veka bila znacajne kako za Trst, tako i za srpsku istoriju. U vecini tih palata koje i danas nose imena tih porodica (Kurtovic, Popovic, Gopcevic, Vucetic) danas se uglavnom nalaze javne i gradske sluzbe Trsta. Inace, jedinu konkretnu novcanu pomoc koju su Karadjordje i ustanici dobili bila je bas od srpskih trgovaca iz Trsta! Tomo Milinovic komandant artiljerije ustanicke Srbije bio je vidkeni trscanski trgovac koji je nakonNapoelonove okupacije Trsta dosao u Srbiju....
  Takodje, zanimljiv je i znacajan boravak Dositeja Obradovica u Trstu bas u tom periodu. Neizostavno je navesti i Pavla Solarica koji je boravio u Trstu, inace autora prvog udzbenika geografije na srpskom jeziku!
  (Nota bene, 25. april 2022 07:58)

  # Link komentara

 2. Ne volim Italiju i Španiju, nikako... Tačka, ajde zdravo.
  (Ibna, 2. april 2022 20:27)

  # Link komentara

 3. Trst i Venecija super,a Udine onako, mada je jeftinije za šoping zabavu
  (1976, 2. april 2022 09:45)

  # Link komentara

 4. Trst je prelep, pored venecijanskog ima i austrijskog smeka, dugo je bio austrijski izlaz na Jadran. Predivna srpska crkva u samom centru. Lepi trgovi, ulice, setaliste, parkinga koliko hocete.
  Dobra kafa, pristupacni restorani, za nekoliko dana odmora odlicno.
  (Illy cafa, 1. april 2022 12:12)

  # Link komentara

 5. Dobar tekst.
  (Mitar, 1. april 2022 12:06)

  # Link komentara

 6. Trst standard, lep grad na moru, Udine su mi bile prijatno iznenadjenje.
  Lepo za vikend, Trst, Udine, malo soping, Piranski zaliv u povratku. Sve blizu.
  (Dax, 1. april 2022 11:56)

  # Link komentara