Foto: depositphotos/fotoplanner
Foto: depositphotos/fotoplanner

CG: Ništa ni od postsezone, epidemija urušila sva očekivanja

Podeli

Zbog aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja zaraženih u Crnoj Gori, što je izazvalo ograničenje putovanja ka toj destinaciji, ne može se govoriti o postsezoni koja bi u nekoj meri kompenzovala gubitke turističke privrede ove godine, nastale zbog pandemije koronavirusa, rekao je Pobjedi državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore Damir Davidović.

Imajući u vidu aktuelno epidemiološko stanje, kako je dodao, napori moraju biti usmereni ka njegovoj sanaciji u iščekivanju zimske turističke sezone i na pripremi naredne letnje.

Letnja bi, kako kaže, trebalo da bude znatno bolja nego ova, upravo zbog toga što su svi akteri na domaćem i emitivnim tržištima upoznati sa svim što prati epidemija i standardima zaštite koji treba da budu primenjeni.

Iako su postojale tendencije iz evropskih emitivnih tržišta i iz regiona da u periodu postsezone turisti u većem broju dođu u Crnu Goru, zbog aktuelne epidemiološke situacije druge države su uvele ograničavajuće mere za putovanja prema CG i to značajno ograničava mogućnost da u septembru i oktobru budu nadoknađeni gubici u značajnijoj meri, rekao je Davidović.

On je naglasio da je ova godina vrlo naporna za sve aktere turističke privrede jer je epidemija urušila sva očekivanja i što se tiče i prihoda, poseta i noćenja u odnosu na realna očekivanja.

"Očekivanja su bila rekordna za ovu godinu kroz najave hotelijera, tur-operatera i turističkih agencija. Godina je krenula dobro. Zabeležili smo rast u prva dva meseca i pored loših rezultata u zimskim centrima zbog nedostatka snega, međutim dolaskom pandemije sve se promenilo", kazao je Davidović.

Istakao je da je ovo problem na koji ne može da utiče niko osim discipline svih u poštovanju mera.

"Moramo se pridržavati mera i preporuka Instituta za javno zdravlje, ali se nadamo da će epidemiološka situacija da se smiri kroz disciplinovan odnos svih aktera i građana i da ćemo narednu sezonu dočekati tako što ćemo da je pokrenemo što pre za šta postoje usvojene mere. Na prvom mestu implementacija epidemioloških mera ostaje prioritet zbog pitanja javnog zdravlja u Crnoj Gori", tvrdi Davidović.

Očekivali su, kako ističe, snažnu postezonu, po nekim najavama i projekcijama sa početka leta, kada se očekivalo smirivanje epidemije u letnjim mesecima, postojala su očekivanja da može biti i snažnija nego prošle godine imajući u vidu da zbog epidemije veliki broj turista je odložio svoje odmore u špicu sezone.

"Međutim, sa epidemiološkom situacijom se desilo to što se desilo i u ovom trenutku treba da radimo za narednu sezonu. Naredne godine se očekuje normalizacija, ali je teško projektovati bilo što imajući u vidu ishod projekcija kretanja pandemije koje su postojale u pripremi ove sezone na globalnom nivou. Ne samo mi, nego i teško šta mogu projektovati i međunarodne organizacije koje su u pandemji više puta korigovale svoje projekcije. Pokazalo se da je epidemija pošla u neku drugu stranu i ozbiljno ograničila turistički promet. Već neko vreme je jasno koji su to standardi zaštite i da ih se svi moraju pridržavati", kazao je Davidović napominjući da se većina hotelijera u tome ove godine dobro snašla, kao i jedan broj ugostitelja.

Kako je istakao Davidović, iz ove turističke godine izvukli smo, i institucije i privreda i privatni izdavaoci smještaja, pouke i svaka naredna sezona će u planovima sadržati mogućnost da će se neka nova epidemija ili vanredna okolnost možda pojaviti.

Ključna lekcija u svim segmentima privrede je da ćemo morati da pravimo plan da se slična situacija može opet desiti, rekao je Davidović i dodao da sve aktivnosti treba da budu spremne na taj rizik jer je pandemija potpuno novi oblik izazova.

"Ove godine gubici su veliki. Pad turističkog prometa je značajan, za prvih sedam meseci smo ostvarili oko 15 odsto turističkog prometa iz prošle godine i kada govorimo o broju turista, noćenjima i naplati boravišne takse", kazao je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu