Foto: Depositphotos/AlexanderMils
Foto: Depositphotos/AlexanderMils

Odluka do marta: Srpski turisti će na leto 2021. moći u Grčku po "kiparskom modelu"

Podeli

Više od 50 miliona evra naših turista, koji su u "frst minitu" uplatili odmor za prošlu godinu, blokirano je u Grčkoj, a agencije su ovaj novac uplatile vlasnicima hotela i ostalim partnerima.

Šta će biti sa parama ako se Grčka ni ove godine ne otvori za srpske turiste?

Prošle godine Grčka je otvorila svoje granice za srpske državljanje, ali to je bilo kratkog trajanja. Od sredine jula kreće igra nerava, jer su sve odluke nakon toga donete preko noći. Srpski turisti su opravdano u strahu da će zabrana važiti i za predstojeće leto.

"Problem mora da se reši i situacija mora da bude "čista" najkasnije do početka marta i zbog toga smo započeli pregovore", kaže Aleksandar Seničić, direktor Udruženja turističkih agencija Srbije.

Novac naših građana je blokiran u Grčkoj, a pošto ova turistička zemlja 2020. godine praktično nije imala sezonu, JUTA traži od Vlade Srbije da pomogne u rešenju problema.

"Mi smo stalno u kontaktu sa Ministarstvom turizma i Turističkom organizacijom Grčke, ali ovaj problem mora da se reši na višem nivou, jer reč je o novcu srpskih građana", ističe Seničić.

Grčka vlada je dozvolila svojim agencijama i hotelijerima da blokiraju tuđa sredstva do januara 2022. godine, ali ako ovog leta ne budu radile naše agencije i vodile turiste na Egej - nije realno očekivati da će novac ljudima biti vraćen.

Foto: Depositphotos/vverve
Foto: Depositphotos/vverve

Problem mora da bude rešen bilateralnim sporazumom naše dve zemlje, a mi nudimo "kiparski protokol" - objašnjava Seničić.

Šta je "kiparski protokol"?

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz "crvene zone" moraju da imaju PCR test i putnim osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici i, ako su pozitivni, Kipar im obezbeđuje povratak kući. Turisti iz "žute zone" moraju da imaju osiguranje i PCR test. "Siva zona" podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz "zelene zone" treba samo da imaju kovid osiguranje.

Ministarska turizma Tatjana Matić je već obavila razgovore sa Grcima i tražila jje da se pre sezone unapred tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Inače, građani Grčke sve vreme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

- Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom- ističe Seničić.

Isti takav protokol bilateralno će se potpisati i sa Bugarskom i Crnom Gorom, kako ne bi čekali otvaranje granica do 1. septembra kao što se dogodilo 2020. godine.

Zašto je građanima Srbije toliko važno da se grčke granice otvore? "Zaista smo razočarani"

U Grčkoj je blokirano 50 miliona evra naših građana, ali nije zanemarljiv ni novac koji je ostao u Italiji i Španiji.

Foto:  Depositphotos/Patryk_Kosmider
Foto: Depositphotos/Patryk_Kosmider

Britanci "omanuli"

Prošle godine je Grčka bila otvorena sa Britance, ali je u ovu zemlju došlo njih samo 700.000. Po sezoni Grčku poseti više srpskih gostiju.

A, vakcina?
Vakcina se za sada ne spominje, ali kada počne masovna vakcinacija sertifikat će biti glavni uslov za putovanja.


Brzi test na granici

Jutin predlog je da se na granici radi brzi test koji u Grčkoj košta 30 evra, što je jeftinije nego u Srbiji. Biće gužve na granici, ali i to je neko rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu