Ilustracija: Shutterstock/LIUDMILA ERMOLENKO
Ilustracija: Shutterstock/LIUDMILA ERMOLENKO

Za turiste besplatno - Crna Gora donela odluku: I lečenje od kovida 19 i testiranje VIDEO

Podeli

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore je 7. maja objavljeno da je usaglašen Zdravstveni protokol za turističku sezonu, koji propisuje epidemiološke protokole i preporuke za turiste i njihove domaćine. Bolničko lečenje za turiste obolele od kovida 19 tokom boravka u Crnoj Gori biće besplatno i imaće mogućnost besplatnog PCR testiranja.

U Baru možete pronaći "viline pare" i one vam donose sreću

Među njegovim odredbama je da će bolničko lečenje za turiste obolele od kovida 19 tokom boravka u Crnoj Gori biti besplatno, imaće mogućnost besplatnog PCR testiranja u Institutu za javno zdravlje, a svi hotelijeri će odvojiti 10 odsto svog smeštaja za moguće slučajeve kovida.

Granice su i dalje otvorene za državljane regiona i nekoliko zemalja Istočne Evrope, ali im je, kao i građanima Crne Gore, zabranjen međugradski saobraćaj tokom vikenda i kretanje od ponoći do pet sati ujutru.

“Ta zabrana međugradskog saobraćaja važi i za turiste”, pojasnila je, govoreći o epidemiološkim merama, ministarka zdravlja u Vladi Crne Gore Jelena Borovinić Bojović.

U susret crkvenom prazniku Svetom Vasiliju Ostroškom, koji je 12. maja, ministarka Borovinić Bojović je kazala da su verske starešine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori saopštile da neće pozivati vernike na litije.

Povodom izjave premijera Zdravka Krivokapića, istim povodom, od 6. maja, da “nema niko ko će sprečiti vernike Nikšića, pa i njega, da se okupe na litijama”, Borovinić je na pres-konferenciji rekla da je Srpska pravoslavna crkva saopštila da neće pozivati vernike na okupljanje, te da je sigurna “da će ono što su nam verske starešine preporučili biti ispoštovano”.

Saopšteno je i da nema pooštravanja mera, jer nijedna opština u Crnoj Gori više nije u “crvenoj zoni”, tako da iste epidemiološke mere važe za celo područje države. Novina je da će sve škole i vrtići od naredne nedelje redovno raditi. Građanima Crne Gore je i dalje zabranjen međugradski saobraćaj tokom vikenda, kao i kretanje od ponoći do pet sati ujutru.

Nakon što je sredinom februara počela vakcinacija protiv koronavirusa za prioritetne grupe, masovna imunizacija se sprovodi od 4. maja.

Prvu dozu je primilo ukupno 65.390 osoba, što je 10,5 odsto stanovništva, a revakcinisano je 28.901 građana, ili 4,7 odsto

Trenutno je 1.958 slučajeva aktivno obolelih od kovida 19 u Crnoj Gori. Od početka epidemije je koronavirusom zaraženo 98.142 osoba, a 1.533 je preminulo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 482 idi na stranu