Foto: B92
Foto: B92

Duh srednje Evrope iza granice Istoka

Podeli

Bio si u Ukrajini? Sve je sivo? Znaš onaj komunistički stil? Ono, samo goli beton? Da pogled izgleda hladno? Ratuje li se?

To je manje - više siže svih pitanja upućenih autoru teksta po povratku iz države koja je u ovdašnjoj javnosti poslednjih godina poznata samo po jednoj okolnosti, najgoroj koja može da zadesi čovečanstvo.

Dobro, i po famoznom "ukrajinskom scenariju" sa naslovnih strana tabloida.

Dobro, i po navodnoj "netrpeljivosti prema Srbima i Srbiji", tezi takođe potekloj iz pamfleta koji nam se prezentuju kao dnevna štampa.

Foto: B92
Foto: B92

Suočen sa svim predrasudama, sa ganc novim pasošem, otišao sam na kratkotrajno službeno putovanje u grad koji se "po srpski" naziva Lavov, a domoroci insistiraju na poštovanju njegovog domaćeg imena - Ljvov.

Foto: B92
Foto: B92

Grad koji se nalazi na zapadu nekadašnje sovjetske države, svega osamdesetak kilometara od granice sa Poljskom, najkraće se da opisati terminom "austro-bugarska".

Ne, ne radi se o slovnoj greški, već o konstrukciji koja savršeno dočarava sve ono sa čime će se susresti svaki posetilac Ljvova, krećući se od njegovih oboda ka centru.

Foto: B92
Foto: B92

Vredi istaći da Ljvov ima aerodrom, prilično prazan i nepristupačan, ali je sjajna okolnost što se nalazi na svega oko sat vremena leta od beogradske vazdušne luke.

U tom slučaju prestonica Srbije i Ljvov su udaljeni oko 600 kilometara, a ako se odlučite da motornim vozilom krenete u avanturu, ona će trajati između deset i 12 sati, pošto je kopneni put dug oko 900 kilometara, a i valja se provući kroz sva mađarska sela.

Foto: B92
Foto: B92

Od aerodroma, na kom će vas dočekati carinice, do centra grada ćete proći trasom koja vodi pravo kroz klasična blokovska naselja, s tim što ova imaju jasan sovjetski imidž, za razliku od naših, jugoslovenskih.

Foto: B92
Foto: B92

Nekada verovatno brisani prostor na kom su nikle zgrade, upotpunjen konstantnim zujanjem prastarih autobusa gradskog saobraćajnog preduzeća, veličine prikolice najpopularnijeg vozila za javni prevoz u Beogradu, smenjuje pravi srednjeevropski duh u srcu grada.

Kaldrme ima svuda, kao i raskošnih fasada prelepih palata starih više od veka, te tramvajskih šina koje samo pojačavaju utisak "starih vremena".

Foto: B92
Foto: B92

Zona u centru je potpuno izuzeta od saobraćaja i predata na korišćenje meštanima, turistima i baštama ugostiteljskih objekata, načičkanih između brojnih trgova, pokojeg parka sa ozbiljnim hortikulturalnim poduhvatima i monumentalnih verskih objekata.

Foto: B92
Foto: B92

Tu negde se našla i Srpska ulica, gde je smeštena i takozvana fabrika čokolade, zapravo objekat nalik na višespratnu prodavnicu u kojoj je izložen i spreman na prodaju "mali milion" oblika omiljene poslastice.

Treba reći i da se na svakom koraku može naleteti na simbol kralja životinja, pa čak i na kantama za đubre i rukohvatima na klupama.

Foto: B92
Foto: B92

Ljvov je dobio ime po Lavu Daniloviču, sinu prvog kralja Galicije-Volinije Danilu Galicijskom, čiji spomenik se nalazi u samom centru, a svega nekoliko stotina metara dalje je postavljen monumentalni spomenik u čast Tarasa Ševčenka, jednog od najvećih ukrajinskih umetnika.

Foto: B92
Foto: B92

Ljvov je i veliki univerzitetski centar, a lokalci navode da se na 700.000 stanovnika može slobodno dodati još 200.000 onih koji svakodnevno dolaze u grad zbog posla ili školovanja.

Skadarsko jezero i priča o "poludelom malom"

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Dve trećine jezera pripada Crnoj Gori, dok ostatak pripada Albaniji. Obilaskom samo malog dela te dve trećine crnogorskog dela možete videti sve što vam duša poželi.

strana 1 od 37 idi na stranu