Foto: B92
Foto: B92

Duh srednje Evrope iza granice Istoka

Podeli

Bio si u Ukrajini? Sve je sivo? Znaš onaj komunistički stil? Ono, samo goli beton? Da pogled izgleda hladno? Ratuje li se?

To je manje - više siže svih pitanja upućenih autoru teksta po povratku iz države koja je u ovdašnjoj javnosti poslednjih godina poznata samo po jednoj okolnosti, najgoroj koja može da zadesi čovečanstvo.

Dobro, i po famoznom "ukrajinskom scenariju" sa naslovnih strana tabloida.

Dobro, i po navodnoj "netrpeljivosti prema Srbima i Srbiji", tezi takođe potekloj iz pamfleta koji nam se prezentuju kao dnevna štampa.

Foto: B92
Foto: B92

Suočen sa svim predrasudama, sa ganc novim pasošem, otišao sam na kratkotrajno službeno putovanje u grad koji se "po srpski" naziva Lavov, a domoroci insistiraju na poštovanju njegovog domaćeg imena - Ljvov.

Foto: B92
Foto: B92

Grad koji se nalazi na zapadu nekadašnje sovjetske države, svega osamdesetak kilometara od granice sa Poljskom, najkraće se da opisati terminom "austro-bugarska".

Ne, ne radi se o slovnoj greški, već o konstrukciji koja savršeno dočarava sve ono sa čime će se susresti svaki posetilac Ljvova, krećući se od njegovih oboda ka centru.

Foto: B92
Foto: B92

Vredi istaći da Ljvov ima aerodrom, prilično prazan i nepristupačan, ali je sjajna okolnost što se nalazi na svega oko sat vremena leta od beogradske vazdušne luke.

U tom slučaju prestonica Srbije i Ljvov su udaljeni oko 600 kilometara, a ako se odlučite da motornim vozilom krenete u avanturu, ona će trajati između deset i 12 sati, pošto je kopneni put dug oko 900 kilometara, a i valja se provući kroz sva mađarska sela.

Foto: B92
Foto: B92

Od aerodroma, na kom će vas dočekati carinice, do centra grada ćete proći trasom koja vodi pravo kroz klasična blokovska naselja, s tim što ova imaju jasan sovjetski imidž, za razliku od naših, jugoslovenskih.

Foto: B92
Foto: B92

Nekada verovatno brisani prostor na kom su nikle zgrade, upotpunjen konstantnim zujanjem prastarih autobusa gradskog saobraćajnog preduzeća, veličine prikolice najpopularnijeg vozila za javni prevoz u Beogradu, smenjuje pravi srednjeevropski duh u srcu grada.

Kaldrme ima svuda, kao i raskošnih fasada prelepih palata starih više od veka, te tramvajskih šina koje samo pojačavaju utisak "starih vremena".

Foto: B92
Foto: B92

Zona u centru je potpuno izuzeta od saobraćaja i predata na korišćenje meštanima, turistima i baštama ugostiteljskih objekata, načičkanih između brojnih trgova, pokojeg parka sa ozbiljnim hortikulturalnim poduhvatima i monumentalnih verskih objekata.

Foto: B92
Foto: B92

Tu negde se našla i Srpska ulica, gde je smeštena i takozvana fabrika čokolade, zapravo objekat nalik na višespratnu prodavnicu u kojoj je izložen i spreman na prodaju "mali milion" oblika omiljene poslastice.

Treba reći i da se na svakom koraku može naleteti na simbol kralja životinja, pa čak i na kantama za đubre i rukohvatima na klupama.

Foto: B92
Foto: B92

Ljvov je dobio ime po Lavu Daniloviču, sinu prvog kralja Galicije-Volinije Danilu Galicijskom, čiji spomenik se nalazi u samom centru, a svega nekoliko stotina metara dalje je postavljen monumentalni spomenik u čast Tarasa Ševčenka, jednog od najvećih ukrajinskih umetnika.

Foto: B92
Foto: B92

Ljvov je i veliki univerzitetski centar, a lokalci navode da se na 700.000 stanovnika može slobodno dodati još 200.000 onih koji svakodnevno dolaze u grad zbog posla ili školovanja.

strana 1 od 349 idi na stranu