Pivsko jezero; Foto: Marija Ivanović
Pivsko jezero; Foto: Marija Ivanović

Upoznajte Crnu Goru iz drugog ugla, otkrijte gde stanuje tišina FOTO

Podeli

Na prvi spomen letnjeg odmora mnogi od nas prvo pomisle na more, peščane plaže, šum talasa i miris soli koji boji svaki dan drugom bojom. Ali... Da li je leto zaista rezervisano samo za more? Ljubitelji avanture i aktivnog odmora reći će da nije i da priroda može uvek da nas iznenadi, a u to smo se uverili tokom prethodne dve godine.

Ako ste ovog leta spremni za avanturu, posetite Crnu Goru - iznenadićete se. Iako je mnogima prva asocijacija na tu zemlju Jadransko more, prava avantura krije se u planinama. Osim toga, potrebni su vam samo lična karta i dobro raspoloženje, sve ostalo naći ćete upravo tamo.

Jedna od destinacija koju svakako treba posetiti jeste Durmitor. Na putu do Nacionalnog Parka i Crnog jezera, prvo iskušenje očekuje vas kod mosta na Đurđevića Tari - ziplajn, odnosno nekoliko njih, ali samo je jedan dugačak 1.050 metara! Reč je o najdužem ziplajnu ne samo u Crnoj Gori, nego i u Evropi. Ova avantura koštaće vas 30 evra, ali vredi svaki cent! Pogled na kanjon Tare sa nekih 200 metara visine je nešto što niko ne može da vam opiše - to morate da doživite.

Žabljak, Foto: Marija Ivanović
Žabljak, Foto: Marija Ivanović

Nepregledno zelenilo šumovitih litica koje okružuju brzu gorsku reku nestvarno plave boje podići će adrenalin na maksimum.

I ovo je samo jedna od mogućnosti. Kako odmičete dalje, tako rastu opcije za nove izazove. Možete da birate: kanjoning u Nevidiu, rafting Tarom, paraglajding, vožnju kvadovima, jahanje konja, biciklističke ture ili planinarenje.

Ukoliko se odlučite za paraglajding, pravo iznenađenje očekuje vas na Žabljaku! Let paraglajderom ovde počinje trčanjem po ravnici! Kad vas vetar vine u visine, nepregledna zelena visoravan oduzeće vam dah. A tek kad sa nekih 500 metara iznad tla "bacite pogled" na Vražje jezero, poželećete da let traje satima. Ova avantura koštaće vas oko 90 evra.

Crno jezero; Foto: Marija Ivanović
Crno jezero; Foto: Marija Ivanović

Kad je adrenalin na vrhuncu, možete i da se "bućnete" u Vražje jezero ako temperature dozvoljavaju, ali budite oprezni - temperatura vode i tokom najvrelijih letnjih dana tek je nešto viša od 20 stepeni.

U slučaju da vam nakon paraglajdinga zatreba dodatna doza adrenalina, posetite kanjon Nevidio, ali obavezno s vodičem. Kad svaku poru ispunite zadovoljstvom do maksimuma, predah do nove avanture potražite u istoimenom eko selu u naselu Pošćenje kod Šavnika. Pentranje, plivanje, klizanje i skakanje po kanjonu koštaće vas oko 100 evra.

Pivsko jezero, pogled na Plužine, Foto: Marija Ivanović
Pivsko jezero, pogled na Plužine, Foto: Marija Ivanović

Ako spadate u grupu "mirnijih" avanturista, obilazak Nacionalnog parka - najvećeg u Crnoj Gori, zadovoljiće vaše potrebe. U čarima "gorskih očiju" možete podjednako da uživate i sa obale i iz čamca. Iznajmljivanje čamca košta osam evra po satu, a za istu sumu bicikl možete da iznajmite na ceo dan. Ipak, utisak će biti najpotpuniji, a čula zadovoljena ako u istraživanje krenete peške.

Kad ste već tu, ne bi bilo loše da se spustite i do Pivskog jezera. Nijanse plave koje će vas mamiti da se "bućnete" i zaplivate, nećete naći ni na jednom drugom mestu. Bajagina pesma "Na skriveno te vodim mesto, između planina i mora..." ovde dobija potpuni smisao - kao da je pisana baš za ovaj predeo, a ako "budete dobri", meštani će vam otkriti mesto gde "stanuje tišina".

Nevidio, Foto: Marija Ivanović
Nevidio, Foto: Marija Ivanović

Destinacija koja će upotpuniti ovo upoznavanje Crne Gore iz potpuno drugačijeg ugla jesu Prokletije - najmlađi Nacionalni park na ovim prostorima poznat i kao Balkanski Alpi. I ovde možete da uživate u planinarenju, biciklističkim turama, kanjoningu, raftingu, paraglajdingu, pecanju ili istraživanju pećina.
Planinarenje na Prokletijama je definitivno najpopularnija, ali i najzanimljivija aktivnost, a razlozi za to su više nego očigledni - nepristupačni i izazovni vrhovi, misteriozna jezera, strme litice i neukroćena, divlja priroda ovog nacionalnog parka očaraju vas već "na prvu" i jedostavno ne možete da se oduprete toj lepoti.

Pitoma strana ovog predela su brojna jezera, a najpoznatije među njima je Hridsko ili Jezero sreće. Ušuškano je duboko u četinarskoj šumi, na visini od 1968 m. Do njega možete stići laganom šetnjom obeleženim stazama s jedne strane ili malo zahtevnijim makadamskim putem s druge strane.

Kad "napunite baterije" čistim planinskim vazduhom i zadovoljite dušu prelepim prizorima, možete da prenoćite u Samelovoj kolibi. Gospođa Ermina okrepiće vam telo svojim domaćim specijalitetima, a sva je prilika da nigde nećete popiti kafu s "boljim pogledom" nego ovde.

U povratku možete da obiđete Plav i Plavsko jezero.

Za slučaj da vam nedostaje malo izazova, na Plavskom jezeru, osim kupanja, možete da okušate sreću sa štapom za pecanje, ali i da se upustite u jedriličarsku avanturu.

Ljubitelji raftinga mogu da splavare na Limu, ali uzbuđenje neće biti tako intenzivno kao na Tari, jer je Lim ipak mirniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Foto: Dragan Mujan/Shutterstock
Jelena Đoković se prvo popela na La Konču, pa onda i na Novaka: "Još jedan vrh osvojen" FOTO
Foto: poludziber/shutterstock
Planirajte odmor: Ovo su neradni dani u novoj godini
Foto:RINA
Dva, po mišljenju mnogih, najlepša srpska jezera više nisu isušena
Foto: Shutterstock/GagliardiPhotography
Skupo, a prljavo da se razboliš: Iznajmio stan u Kataru za 200 evra po noćenju
Foto: Mistervlad/shutterstock
Izabran najneljubazniji grad sveta: Ne pomaže mu ni visok standard
Foto: Printscreen TV Prva
Gde Srbi putuju za Novu godinu? Seničić otkrio: "Najtraženije destinacije su..." VIDEO
Foto:Shutterstock/tete_escape
Dugi letovi će biti mnogo kraći: Velika promena u avionima, putnici presrećni
Foto:Shutterstock/Nenad Nedomacki
Ljubitelji srpske istorije moraju da posete ovaj grad, mesto koje krije prave bisere prošlosti
Foto:Shutterstock/Gligatron
I pored najave da će morati da plaćaju sneg: Turisti hrle na Jahorinu, a ovo su cene
Foto: Shutterstock/Alexey Fedorenko
300 sunčanih dana i raj za gastronome: Valensija je način života i fabrika emocija
Foto: Shutterstock/LightField Studios
Aerodromi menjaju bitno pravilo: Dugo smo čekali na ovo
Foto:Profimedia
Selo u kojem nema kazni za parkiranje i upornih prodavaca, a celo može da se iznajmi VIDEO
Foto: OPIS Zagreb/shutterstock
Hrvatska po meri Engleza: Bogata istorija i plaže svetske klase
Foto: DarkoRuzicic/shutterstock
Gde Srbi putuju i za koje pare: Planuli novogodišnji aranžmani, po Srbiji skoro sve rezervisano
Foto: Profimedia
Ovo je mesto gde se na beskućnike posebno pazi: Grad u kome je rođen Albert Ajnštajn VIDEO
Foto: Shutterstock/Iryna Kalamurza
Stručnjaci tvrde: "Tokom najboljih dana za putovanje možete da uštedite i do 19.000 dinara"
strana 1 od 470 idi na stranu