Foto: Rina
Foto: Rina

Jedan od najlepših vidikovaca: Pogled puca na Zapadnu Moravu i pola Šumadije FOTO

Podeli

Možda nije jedna od najpoznatijih, ali sigurno jedna od najlepših u Srbiji, planina Kablar nalazi se na samo dvadesetak kilometara od Čačka. Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave.

"Vidikovac na Kablaru i zvanično se ubraja u pet najlepših u Srbiji, a to mesto beleži velike posete tokom cele godine. Vikendom ga obiđe nekoliko stotina ljudi, a neizbežna je ruta i za planinare. Napravljena je platforma na kojoj posetioci mogu bezbedno da se kreću, a da istovremeno uživaju u pogledu, a ugrađen je panoramer koji upotpunjava celokupni doživljaj", izjavio je za RINU, Vojin Jakovljević direktor Turističke organizacije Čačak.

Foto: Rina
Foto: Rina

Planine Ovčar i Kablar čine na daleko čuvenu Ovčarsko - kablarsku klisuru, a između njih, usekla se reka Zapadna Morava, praveći čuvene meandre.

Na ovoj poznatoj turističkoj lokaciji krije se i ogrmno kulturno-istorisjko bogatstvo, pre svega srednjovekovni manastiri, pa se vrlo često naziva i mala srpska Sveta Gora.

Mučanj: Planina na koju se Sveti Sava popeo, po čemu je i dobila ime FOTO

Ukoliko je dan sunčan i vedar, sa Kablara se može videti pola Šumadije i planine Golija i Zlatibor.

Foto: Rina
Foto: Rina

Epidemija korona virusa mnoge je tokom protekle godine zadržala u Srbiji i zato je poseta u Ovčar banji bila rekordna, a popunjenost smeštajnih kapaciteta preko 85 odsto.

Počnite sa pakovanjem: Nekoliko razloga da Tara bude vaša sledeća destinacija

"Dosta ljudi se sada odlučilo da svoje vikendice privede turističkoj nameni i kapaciteti u privatnom smeštaju sada su mnogo veći. Cela protekla turistička sezona je dovela je mnogo domaćih turista i ljubitelja prirode u naš kraj, a pored vidikovca na Kablaru, posetioci imaju u ponudi mnoge turističke sadržaje, obilazak manastira, vožnja katamaranom, mnoge pešačke i biciklističke staze koje su dobro obeležene", rekao je Jakovljević.

Foto: Rina
Foto: Rina

Ovčarsko-kablarsku klisuru i država je prepoznala kao lokaciju od izuzetnog zanačaja, pa su planirana velika ulaganja u turističku infrastruktiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 532 idi na stranu