Foto:RINA
Foto:RINA

Dva, po mišljenju mnogih, najlepša srpska jezera više nisu isušena

Podeli

Obilne padavine koje su zahvatile jugozapad Srbije donele su brojne probleme, ali i konačno omogućile da se poveća vodostaj Zlatarskog, Uvačkog i jezera Zaovine sa kojih su prethodnih meseci zbog suše stizale alarmantne slike.

"Nakon početka padavina 21. novembra, povećan je vodostaj akumulacije Reverzibilne hidroelektrane Bajine Bašta i kota jezera Zaovine se kreće u opsegu od 874,26 do 875,94 metara nadmorske visine. To je za oko 60 metara više od minimalne propisane kote, koja iznosi 815 metara. Skorašnje padavine uticale su na povećanje vodostaja Uvačkog jezera, na kom je kota za 11 dana porasla čak šest metara, tako da je 29. novembra iznosila 968,82 metra. U istom periodu, podignuta je i kota Zlatarskog jezera sa 857,61 metar na 858,67 metara nadmorske visine, što je za 13 metara više od minimalne", saopšteno je za RINU u EPS.

Tokom većeg dela ove godine hidrološka situacija je bila nepovoljna, kao posledica izuzetno niskih dotoka na rekama. Zbog toga je u hidroelektranama proizvedeno manje električne energije nego prošle godine, koja je bila hidrološki izuzetno dobra.

"Sa jesenjim padavinama poboljšani su dotoci na Dunavu i Drini, što će se odraziti i na proizvodne rezultate", kažu iz EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 980 idi na stranu