Foto:depositphotos/ dade72n
Foto:depositphotos/ dade72n

Da li je Notr Dam važniji od prirodnog bogatstva Gane?

Podeli

Bogorodičina crkva Notr Dam predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Pariza, pa je tako požar koji je izbio i uništio veliki deo katedrale uzdrmao ceo svet. Meseci su prošli od tada, a još se traga za najboljim rešenjem za rekonstrukciju.

Jedno od rešenja jeste da se za obnovu krovne konstrukcije i tornja koristi drveće iz tropske šume koja izvire iz jezera Volta u Gani. Veruje se da ova stabla imaju dovoljnu čvrstinu za obnovu ovako važne katedrale. Stabla su mnogo otpornija nego u nekoj drugoj šumi, jer su 1965. godine potopljena kada se pravila brana, a pošto se nisu raspala, samo su ojačala.

Foto: gettyimages/ Veronique de Viguerie
Foto: gettyimages/ Veronique de Viguerie

Međutim, mnogi se protive ovom rešenju, zbog negativnog uticaja na lokalni eko-sistem. Osim promene koju bi donelo odsustvo drveća, strahuje se i od posledica zagađenja koje izazivaju mašine neophodne za ceo proces vađenja, obradu i transport drveća.

Kompanija "Kete Krači timber rekoveri", koja je preuzela na sebe sav posao, tvrdi da je ovo zapravo mnogo bolje rešenje, nego da se seče mlado drveće.

Francuska vlada još nije odlučila kojim materijalom će obnoviti Notr Dam, jer im je za sada prioritet da se znamenitost osigura od daljeg propadanja, pa tek onda obnova nastradalih delova.

Turistička atrakcija će do daljeg biti zatvorena za ulazak, pa će posetioci Pariza morati da obilaze druge gotičke znamenitosti grada kao što su Sen Šapel, Sen Severin, Sen Nikolas i druge predstavnike gotičke arhitekture.

strana 1 od 751 idi na stranu