Foto: Depositphotos/inmedialv
Foto: Depositphotos/inmedialv

Nema više plivanja u reci: Od 1. januara 2021. sledi potpuna zabrana

Podeli

Uprava Nacionalnog parka Krka predstavila je novi pravilnik, prema kojem će kupanje biti zabranjeno na gotovo celom području parka od 1. januara sledeće godine.

Time žele da očuvaju prirodu, ali i smanje stradanje posetilaca, jer se u poslednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo petoro ljudi.

"Temeljni cilj je očuvanje procesa taloženja sedre (sedimentne stene), jer celokupna održivost bazena reke Krke i njenog živog sveta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja", rekla je za HRT upravnica NP Krka Nela Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primenjiva će se tek od 1. januara sledeće godine, preneo je u nedelju Index.hr.

"Dogovorili smo se da ipak ostavimo period prilagođavanja, naročito zbog turistickih agencija koje dovode posetioce u Nacionalni park", pojasnila je Slavica.

Izuzetak za kupanje je što će i dalje biti dozvoljeno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa, što su tradicionalna kupališta domaćeg stanovništva. Na snazi i dalje ostaje i mera ograničenja broja posetilaca na Skradinskom buku. U istom trenutku ih onde ne sme da ih bude više od 10.000.

strana 1 od 725 idi na stranu