Foto: Depositphotos /  maxxyustas
Foto: Depositphotos / maxxyustas

"Garancije putovanja ne štite interese putnika"

Podeli

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenjuju da garancije putovanja nisu u skladu sa propisima, te kao takve ne štite novac i interese putnika u slučaju insolventnosti ili bankrota agencije.

U saopštenju ove dve turističke asocijacije se navodi da se takav zaključak nameće poređenjem Pravilnika o garancijama putovanja, koje je propisalo Ministarstvo turizma i ugovora turističkih agencija sa osiguravajućim kućama, koje ih obezbeđuju.

UTAS i ANTAS ukazuju da je u Pravilniku o garancijama putovanja od 15. novembra navedeno da se „garancijom putovanja ne može ugovoriti isključenje od odgovornosti davaoca garancije“ ali se u ugovorima osiguravajućih kuća i turističkih agencija navodi više situacija kada se primenjuje izuzeće.

Tako, navode iz udruženja, garancije između ostalog ne važe u slučaju mera državnih organa koje utiču na nastanak osiguranog slučaja, zatim kada putnici nisu isplatili celokupan aranžman, te u slučaju više sile odnosno događaja na koji agencija nema uticaj i čije su posledice neizbežne uprkos dužnoj paznji.

Na osnovu ovoga zaključujemo da garancije neće pokriti štetu ako je ona nastala kao posledica vanrednog stanja i pandemije.

To ostavlja putnike potpuno nezaštićenim iako su njihova putovanja osigurana polisama a agencije ispunjavaju sve zakonske norme poslovanja“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1621 idi na stranu