Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Grčka ublažila mere - uslovi za ulazak, kako do ostrva i šta je na snazi?

Podeli

Grčka vlada je danas ublažila, ali i ukinula neke mere koje su važile tokom strogog zaključavanja zbog pandemije kovida 19, i to dan pred početak turističke sezone, što je zvanično sutra, 15. maja.

To znači da je od danas dozvoljen ulazak svim turistima pod određenim uslovima, za razliku od pravila koja su važila u prethodnih mesec dana, tokom kojih se u Grčku moglo ući samo iz zemalja EU i još šest zemalja, među kojima je i Srbija.

Međutim, iako je najavljeno da će grčku granicu moći da pređu svi turisti koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, jutros je granični prelaz Evzoni, kako je javio reporter TV Prva Bratislav Ilić, bio otvoren samo za one sa grčkim pasošem.

Podsetimo, turistima iz Srbije odobren je ulazak 19. aprila, nakon 287 dana zabrane i zatvaranja granica sa našom zemljom još od 6. jula prošle godine, kada je zemlja, pored zatvaranja granica, uvela i restriktivne epidemiološke mere, koje su i danas na snazi.

Ipak, od danas se ukida slanje SMS poruka, kojima su građani bili u obavezi da obaveste vlasti kada i kuda idu, zatim, saobraćaj je produžen do 0.30, otvaraju se muzeji, a počinje i otvaranje turizma, preneo je list Katimerini.

Moguća su putovanja između regiona, uz pomoć grčke verzije "zelenog sertifikata", pa je tako odobren odlazak i na grčka ostrva.

Mere na snazi

Mere se nisu promenile za maloprodajne radnje u kojima važi da jedan kupac mora da ima slobodan prostor oko sebe veličine 25 kvadratnih metara.

Takođe, živa muzika u restoranima neće biti moguća do kraja meseca.

Od ponedeljka 17. maja vrtići se ponovo otvaraju, a od 21. maja otvaraju se bioskopi, potom sledi otvaranje kulturnih prostora, a teretane i saloni lepote se otvaraju od 31. maja.

Venčanja i krštenja će biti moguća od juna, uz prisustvo najviše 100 ljudi.

Uslovi za ulazak u zemlju

Srpski turisti moći će da uđu u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji, a veoma važna stavka za naše turiste jeste da se priznaju sve vakcine, pa i ruska i kineska.

Ono što naši turisti moraju imati na umu pre putovanja jeste da druga doza mora biti primljena barem 14 dana pre dolaska na granicu.

Problem bi mogli da imaju oni koji su vakcinisani Astrazenekinom vakcinom, jer se kod nas druga doza daje 12 nedelja posle prve, jer bitno je znati da za ulazak u Grčku vakcinacija jednom dozom ovog cepiva nije dovoljna.

Druga varijanta koju Grci priznaju pri ulasku u zemlju jeste negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a ono što će se pratiti jete datum izdavanja sertifikata, onaj koji je utisnut na potvrdi.

Grci su od 19. aprila tražili negativan PCR test na uvid i za decu stariju od pet godina, međutim prema njihovim najavama, ova granica uzrasta se pomera i važiće za decu od deset godina, a razmatra se još opcija da ipak važi za decu od 12 ili čak 13 godina.

Iako se dugo polemiše da li bi antigenski brzi test mogao da zameni PCR test, za sada nema zvanične potvrde. O tome su razgovarale grčke i srpske vlasti, ali turisti ne bi trebalo da se kockaju sa ovom informacijom, koja još uvek nije zvanično potvrđena.

Svi putnici moraju da imaju popunjen PLF formular. Nakon registracije na ovom sajtu i otvaranja sopstvenog profila, pored ličnih podataka, biće neophodno uneti broj leta sa avionske karte, kao i podatke o smeštaju i broju dana u Grčkoj.

Ovaj formular je bitno popuniti tačno 24 časa ranije jer sistem beleži vreme popunjavanja, i šalje kôd na mejl koji je podnosilac naveo upravo nakon 24 časa.

Dobijeni kôd može da se odštampa i da se na aerodromu prikaže u toj formi, međutim moguće je i instalirati aplikaciju "govgr beta" pa dobijeni kod imati u mobilnom telefonu u digitalnoj formi.

Grci su do sada za ovaj propust imali određenu novčanu kaznu i mogućnost zabrane ulaska u zemlju, sa sada nije poznato da li će ista mera važiti i za predstojeću letnju sezonu

Kako do ostrva?

Za odlazak na ostrva - sa izuzetkom Lefkade, Evije i Salamine, obavezno je pokazati potvrdu o vakcinaciji, 14 dana posle druge doze ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a prihvata se i brzi antigen test koji nije stariji od 24 sata.

Važi i potvrda o preležanom kovidu 19, koja može biti stara između dva i devet meseci.

Kontrolu će obavljati osoblje avio-kompanija, brodova, trajekata, a uslove moraju ispunjavati svi domaći i strani putnici stariji od pet godina.

Foto: ArtWell / Shutterstock
Foto: ArtWell / Shutterstock

Putovanje

Od 19. aprila Srbima je omogućen ulazak u Grčku, ali samo vazdušnim putem ili preko Bugarske i graničnog prelaza Promahonas, ali ne i preko Severne Makedonije, ovim putem omogućeno im je samo da se vrate u Srbiju.

Dobra vest je da se od 15. maja otvara najveći granični prelaz Evzoni, što će predstavljati veliku olakšicu jer će Srbi moći najkraćim i najbržim putem da idu do Grčke, i to laganom vožnjom imajući u vidu da je auto-put od Beograda ili Novog Sada praktično sve do Soluna, pa čak i Halkidikija.

Ono što još uvek ostaje nepoznato jeste da li će biti otvoren i drugi popularan granični prelaz između S.Makedonije i Grčke na Dojranu, i ta informacija se očekuje. Ipak ostaje i dalje varijanta da se ide preko Bugarske, mada ona odgovara uglavnom onima koji idu na Tasos.

Makedonci u znak zahvalnosti ukinuli putarinu

U znak zahvalnosti što smo Makedoniji poklonili vakcine protiv koronavirusa, kada je ova zemlja imala velike poteškoće da ih nabavi, Makedonci su doneli odluku da našim turistima neće naplaćivati putarinu od 15. juna do 15. avgusta.

Putovanje autobusom

Popunjena sva mesta u autobusu, kako smo do sada navikli na putu do Grčke ove sezone neće biti moguća, prema tvrdnjama iz turističkih agencija, koje kažu da će turistički autobusi moći da budu popunjeni sa maksimalno 85 odsto kapaciteta.

Nema naplate rominga

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Atini, posle sastanaka sa državnim vrhom Grčke, da će naredne sedmice Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga.

"Ispregovarali smo sa Grčkom roming sporazum, prema kome naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka", rekla je Ana Brnabić za Tanjug.

Premijerka je navela da će ministarka za telekomunikacije, trgovinu i turizam Tatjana Matić već sledeće sedmice doći u Atinu da potpiše taj sporazum, koji će odmah stupiti na snagu.

"Učinili smo, kao vlada, sve da olakšamo građanima koji planiraju putovanje u Grčku tokom leta", rekla je premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2161 idi na stranu